black mirror

Black Mirror 5.Sezon’dan İnteraktif Bölüm Geliyor!

gamzeerinc

Netflix’in bilimkurgu antoloji serisi “Black Mirror” (Kara Ayna) 5. sezon merak edilirken, bu sezonda bir bölümün interaktif olacağı haberi geldi. Netflix’in ilk kez böyle bir projeye imza atacağı düşünülürse, oldukça iddialı olan bu serinin nasıl bir şeye dönüşeceği merak konusu.

Yayınlandığı 2011 yılından bu yana, her yeni sezonuyla çok konuşulan, emsalsiz bir teknoloji distopyasını kuran ve her bölümde “acaba bu olsa, nasıl olurdu” dedirten bol ödüllü seriden gelen bu haber, Aralık’ta başlayacak yeni sezonun merak dozunu arttırdı. Emmy ödüllü Charlie Brooker’ın yarattığı “Kara Ayna”yı fenomen haline getiren ve sarsıcı bölümleriyle tabir-i caizse “kafa yakmalık” dizi konumuna taşıyan ise teknolojik paranoyaları ele alması ve gerilim unsurlarını müthiş şekilde kullanması. Her bölümde ayrı konuların işlenmesi ise ayrı bir avantaj. Ancak söylemekte fayda var, sezonların tamamını izlediğinizde farklı bölümlerde önceki bölümlere göndermeler mevcut. Ancak devam bölümleri izlemenize engel bir durum teşkil etmiyor.

Peki nedir bu interaktif dizi? 

Kendi maceranı seç opsiyonu ile dizinin seyrini değiştirebileceğiniz ve nihayetinde bölüm sonunda kendi seçtiğiniz finali izleyeceğiniz bir kurguya sahip olacak. İnteraktif kitap, pc oyunları ve tv yapımları daha önce eğlence ve edebiyat dünyasında denenen bir yöntem.  Şimdi ne oalcak dediğinizde, kırmızı veya mavi kabloyu kesmek size kalacak!

1970 ve 1980’lerde kısa roman türlerinde de denenmiş. 2017’de Shrek, Puss Boots gibi başarıları örnekleri de mevcut. (Biz izleyemedik onları tabi)

Elbette konu Black Mirror aklınızı uçurmaya çalışan bir başka multimedya teklifi olarak pek de azımsanacak bir konu değil. Yurtdışında yapılan ilk yorumlar ise bunun hem bir risk hem de başarılı olursa büyük bir çığır açacağı yönünde. Daha şimdiden ilk sorular gelmeye başladı:

-Tüm izleyiciler aynı bölümleri izlerse ne olacak?

-Bizi şaşırtan sonlara hazırlayan ve kontrolün tamamen dışımızda olduğu bir dünyayı yönetmek etkiyi azaltacak mı?

-Hikayenin tüm finallerini izlemek ve oluşturulan varyasyonları merak edersek saatlerimiz ekran başında geçer, bu da durumun tadını kaçırır mı?

Sonuçta önceki sezonları nasıl beklediysek, bunu da bekleyip göreceğiz!

Son sezonun fragmanını da ekleyelim daha önce izlememiş olanlar için bir fikir olsun:

https://www.youtube.com/watch?v=5ELQ6u_5YYM

Not:Ben izlemedim  ama merak da ettim diyenler için 4 bölüm önerisi:

Sezon 1 Bölüm 3 -The Entire History Of The 

Sezon 2 Bölüm 2 -White Bear

Sezon 3 Bölüm 5-Men Against Fire

Sezon 4 Bölüm 6 Black Museum

Diğer Yazılar

Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanıyoruz. karmaturkiye.com'u kullanarak çerezlere izin vermiş olursunuz.

Tamam