cove belgeseli

Karma Tavsiyesi: The Cove

gamzeerinc
The Cove Taiji Koyu’ndaki Katliamı Anlatıyor

2009 yapımı The Cove, Japonya sahil şeridinde yer alan Taiji’de her yıl yapılan yürek burkan yunus avını-katliamını konu alıyor. Bol ödüllü belgeselin fragmanına göz atalım önce:

https://www.youtube.com/watch?v=4KRD8e20fBo

Gerçek Olamaz Dedirtecek Cinsten!

Hayatınızın bir döneminde yunus parklarına gidip, bu hayvanların ne kadar muazzam varlıklar olduğunu düşünmüş olabilirsiniz. Ama şunun garantisini verelim, The Cove belgeselini izledikten sonra eğlence parkı adı altındaki, hayvanları esaret altına alan, hatta onları öldüren sistemin bir parçası olmak istemeyeceksiniz.

Flipper’ı Hatırlayanlar

the cove

 

Belgesel 1960’lara damga vuran Flipper dizisinde yunus eğitmeni olarak görev alan Ric O’Barry’nin başlattığı zorlu mücadeleyi anlatıyor. Milyon dolarlık yunus ticaretine katkısı tartışılmaz olan dizinin ardından O’Barry’nin hayatını adadığı konu yunusların özgürlüğü olmuş. Belgeselde Flipper’ı oynayan beş yunusla kurduğu bağ ve bu yunuslara neler olduğunu (spoiler vermeyeceğiz) bizzat görmüş olması, onun tüm inancını değiştirmiş. Flipper’ın sevimli, cana yakın ve hayranlık uyandıran halini unutmaya hazır olun çünkü perde arkasında izleyeceğiniz dram tüm anılarınızı değiştirecek.

 

Gerilim Dolu Gerçek Bir Öykü

The Cove; çekildiği 2009 yılında; Taiji sahillerinde yunus ve balinaların japon balıkçılar tarafından rekabet, şiddet ve acımasızca gerçekleştirmesinden, çekim yapılması için belgesel ekibinin nasıl engellenmeye çalıştığı ise tüyleri diken diken edici cinsten. 2010 yılında Akademi Ödülleri’nde “En İyi Belgesel”i kazanan belgesel, saklı bir koyda neler olduğunu gözler önüne sererken aslında tüm dünya tarafından bilinen bir ekonominin nasıl yönetildiğini de açıkça gösteriyor.

Lafı Çok Uzatmadan…

Bazı yapımları uzun uzadıya anlatmaktansa, onları tavsiye etmekle yetinerek ve 4 Ekim Dünya Hayvanları Koruma Günü’nü geride bıraktığımız dakikalarda, eğlence parklarına gitmeyin diyerek yazımızı bitirelim…

(Imdb Puanı:8.5)

https://www.youtube.com/watch?v=PSce5sM5sHc

Diğer Yazılar

Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanıyoruz. karmaturkiye.com'u kullanarak çerezlere izin vermiş olursunuz.

Tamam