Dans ve Müziğin Tanrıları

Dans ve Müziğin Tanrıları, Tanrıçaları, Kahramanları

Ayşe Aslıhan

Güzel sanatlar ve mitoloji, tarihsel araştırmalar başladığından beri hep iç içe olan kavramlar. Bu ilişkiye dikkatli bir şekilde baktığımızda, dans ve müziğin ne denli önemli mitolojik ögeler barındırdığını görürüz. Bu içerikte, tarih boyunca sanatın akışına yön veren mitolojik karakterleri, dans ve müziğin tanrıları, tanrıçaları ve kahramanlarını bulacaksınız.

AME NO UZUME (JAPON MİTOLOJİSİ)

Şafak ve eğlence tanrıçası… Dansçıların koruyucusu ve Kagura adındaki Şinto dinsel dansının da yaratıcısıdır. Rivayet odur ki; yaptığı danslarla güneş tanrıçası Amaterasu‘yu gizlendiği Ama No Ivaya mağarasından çıkarmayı başarmıştır.

Ame No Uzume

APOLLON (YUNAN MİTOLOJİSİ)

Apollon, Yunan mitolojisinde kehanetin, ışığın ve müziğin tanrısı olarak bilinir.

Apollon

 

APSARASLAR (HİNT MİTOLOJİSİ)

“Suda hareket eden” anlamına geliyor. Apsaraslar, adlarında da anlaşılabileceği gibi su perileridir. Sularda yaşarlar ve göz açıp kapayıncaya kadar ortadan kaybolurlar. Banyan ve İncir ağaçlarının içlerinde yaşadıkları, zil ve lavta ile müzik yaptıkları söylenir. Aşklarıyla ünlüdürler.

Apsaras

 

BALMARKODES (FENİKE MİTOLOJİSİ)

Balmarkodes, Fenike mitolojisinde “Dansın Efendisi” denen tanrıdır.

Balmarkodes

 

BES (MISIR MİTOLOJİSİ)

Cüce tanrı Bes, Antik Mısır mitolojisinde dans, müzik ve isyan (savaş) tanrısıdır. Lir ya da tef sesiyle dans eden Bes, gülme ve neşeyi de simgelediği için dansözler kalça bölgelerinde onu resmeden bir dövme taşırlar.

Bes

 

BRAGI (İSKANDİNAV MİTOLOJİSİ)

Odin ve Gunlod’un oğlu, İdun’un kocası olan şiir ve müzik tanrısının adıdır. Zeki, yaşlı ve sakallı olarak tasvir edilen Bragi, Valhalla’ya gelenlere hoş geldin şiiri okur ve bir kadeh içki ikram ederdi. Daima hikayeler anlatan bir tanrıydı ve diğer tanrılara ebedi gençlik sağlayan elmaları temin ederdi.

Bragi

 

CANOLA (KELT MİTOLOJİSİ)

İrlanda arpını icat eden karakterdir Canola. Sevgilisiyle tartışıp evine gitmiş, gece saatlerinde çürüyen balina iskeletlerinde kalmış liflerin rüzgarda çıkardığı sesten esinlenerek ertesi gün bir arp yapmıştır.

Canola

 

DAPHNIS (YUNAN MİTOLOJİSİ)

Daphnis nymphalar tarafından büyütüldü ve onlardan çobanlık öğrendi. Olağanüstü yakışıklı olan Daphnis’e birçok tanrı, nympha ve ölümlü aşık oldu. Özellikle, Pan ona müzik öğretti. Daphnis, sığırları otlarken flüt çalar; kendi icat ettiği bir tür olan çoban şarkılarını söylerdi.

Daphnis

 

EUTERPE (YUNAN MİTOLOJİSİ)

Flütü onun icat ettiği söylenir. Elinde flüt, başında çiçeklerden yapılma bir taçla simgelenirdi. Şenliklere, bayramlara katılır, müzikli toplantılara başkanlık ederdi.

Euterpe

 

HATHOR (MISIR MİTOLOJİSİ)

Hathor, müzikle, cinsellikle ve annelikle özdeşleştirilirdi. Antik Mısır’da firavunlara “Hathor’un oğlu” deniyordu.

Hathor

 

KSOÇİKUETZAL (AZTEK MİTOLOJİSİ)

Yeryüzü, çiçek, aşk, bitkiler ile dans tanrıçasının adı olup, sanatçıların, fahişelerin, hamile kadınların ve doğumun koruyucusudur.

Aztekler

 

LAKA (HAWAII MİTOLOJİSİ)

Refah, dans, şarkı ama özellikle özdeşleştirildiği sağanak yağmur ve bereket tanrıçası Kapo’nun kızı olup, tüm Hula dansçılarının koruyucusudur.

Laka Hawaii

 

VEJA MATE (BALTIK MİTOLOJİSİ)

Leton halkının inanışında orman ve kuşların koruyucusu olan bir rüzgar tanrıçasının adı olup, flüt çalmaktaydı.

Veja Mate

Kaynak

Diğer Yazılar

Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanıyoruz. karmaturkiye.com'u kullanarak çerezlere izin vermiş olursunuz.

Tamam