Kısaca Gerçek Tosun Paşa

Aygün Akdağ

Filmdeki karakter, Kavalalı Mehmed Ali Paşa’nın oğullarından Ahmed Tosun Paşa’dan esinlenilmişti. İşte onun kısa hayat hikayesi…

Ahmed Tosun’un, tam tarihi bilinmese de, 1793’te doğduğunu tahmin ediyoruz. Babası gibi o da Kavala çevresinde yetişti.

Mehmed Ali Paşa 1805’te resmen Mısır Valisi olur olmaz, hemen çocuklarını da yanına getirtti.

Fransızlar da İngilizler de kısa süreliğine çekilmişlerdi. Fakat Mısır o sıralarda taşrada yayılmış olan Memluk Beylerinin, Arap Yarımadası ise Vehhabilerin tesirindeydi.

Bunların yanında gerçekten de Ahmed Tosun, 1811’de orduların başında Arabistan’a gönderildi.

Tosun Paşa bir süredir rahatsızlanmıştı. Bunun da etkisiyle görevli olduğu orduları ağabeyi İbrahim Paşa’ya bıraktı. Bir süre sonra da 1816’da daha henüz 23 yaşındayken aniden öldü.

Mehmed Ali Paşa çok sevdiği oğlunun bu beklenmedik ölümü karşısında fevkalade sarsıldı. Neyin nasıl olduğu bir türlü anlaşılamamıştı. Kavalalı, oğlu için şanına layık bir cenaze töreni yaptırdı. 

Kahverengi saçlı, güler yüzlü ve hem askerler hem halk tarafından sevildiği söylenen Ahmed Tosun Paşa, aynı zamanda eli açık birisiydi. Hatta babasının kendisine sitem etmesi üzerine bir gün ”Sizin babanız vali değildi. Ama ben Mehmed Ali Paşa’nın oğluyum” diyerek şanına layık görünmesi gerektiğini söylemişti. Hızlı bir hayat yaşayıp çok genç yaşta ölen Ahmed Tosun Paşa’nın oğlu Abbas ise Mısır‘ın 3. valisi olmuştur. Kim bilir belki hayatta kalsaydı Osmanlı-Mısır ilişkileri ve tarih nasıl şekillenirdi?

Yorum Yaz

Diğer Yazılar

Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanıyoruz. karmaturkiye.com'u kullanarak çerezlere izin vermiş olursunuz.

Tamam