fiko1

Besteci ve Müzik Yorumcusu: Fikret Kızılok

Suna Simge Çakmak

Fikret Kızılok, 10 Kasım 1946 yılında İstanbul’da dünyaya geldi. 1954 yılında Galatasaray Lisesi‘nde okurken akordiyon çalarak müzik ile buluştu. İlk enstrümanı kendisine doğum gününde armağan edilen kırmızı bir akordiyondu.

İlk müzik eğitimini sınıf arkadaşlarından birinin babasından aldı. İlk konserini 23 Nisan’da Taksim Belediye Gazinosu’nda düzenlenen okul müsameresinde verdi. Konserde çaldıkları “Tamzara” Kızılok’un ilk konser hiti oldu.

Orta okul ve lise yıllarında konserler vermeye başladı. Bir grup arkadaşı ile müzik grubunun ismini değiştirdiler. Grubun ismi Fikret Kızılok ve Veliahtları ‘ oldu. Kızılok’un okul müsamereleri dışında kendi isimlerini duyuran ilk grup olarak tarihe geçtiler.
60 lı yıllarda aynı okulun lisesinde eğitimine devam eden Kızılok gitar çalmaya başladı. O dönemlerde en büyük destekçisi üst sınıflarda okuyan Barış Manço ve Timur Selçuk idi.

Lise mezuniyetinden sonra Veliahtlar ile devam etti. Aynı dönemde Kadıköy’de Cahit Oben‘ in kurduğu ‘Sailors’ adlı grupta başladılar. 1962 yılında kendi gruplarını dağıtarak yeni bir grup kurmayı ve profesyonel olarak devam etmeye karar verdiler. Çatı gece kulübünde programlar yapmaya başlar, bir yandan da mahalle konserlerine devam ettiler.

Liseden mezun olan Kızılok müzik hayatının yanı sıra üniversite eğitimine devam etti. Dişçilik yüksekokullarında eğitimini sürdürdüğü zaman diliminde sadece okuluna odaklanmıştı.

Son sınıf öğrencisi iken bir kararla gitarını eline alıp stüdyoya girdi. Aşık Vesyel‘in Uzun İnce Bir Yoldayım türküsünü kendine özgü bir şekilde seslendirdi. Bu türkü bir 45’lik olarak yayınlandı.

70 li yıllarda kendisine ait bir şarkıyla sevenleri ile buluştu. Bir 45’lik çıkardı. Bu plağın kapağında ‘Söyle Sazım‘ arka yüzünde ise Karacaoğlan’dan bestelediği  ‘Güzel Ne Güzel Olmuşsun‘ yer aldı. Plak, listelerde de kendisini gösteren ve haftalarca 1 numarada kalmış olan Barış Manço‘nun “Dağlar Dağlar”ını ikinci plana atarak listenin başına yerini aldı.

21 Mart 1973’te Aşık Veysel’in vefatı üzerine kendisini diş hekimliğine adayan Kızılok Kadıköy’de bir dişçi muayenehanesi açtıktan sonra müziği bıraktı. 1975 yılında Tehlikeli Madde  ismini taşıyan grupla uzun bir Avrupa turnesine çıktı. Turnenin sonrasında İstanbul’da sıkça konser vermeye başladı.

fiko2

Kendisini daha çok geliştirerek bir çok güzel projeye imza attı.

22 Eylül 2001 yılında geçirdiği kalp rahatsızlığı sebebi ile hayatını kaybetti. Aramızdan ayrılışının 18. yılında özlem ve sevgi ile anıyoruz.

Yorum Yaz

Diğer Yazılar

Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanıyoruz. karmaturkiye.com'u kullanarak çerezlere izin vermiş olursunuz.

Tamam