cem aydilge bora

Usta Sanatçı Cem Karaca İçin Sahne Aldılar

Suna Simge Çakmak

2004 yılında aramızdan ayrılan Cem Karaca, ölüm yıl dönümünde saygı ve sevgiyle anıldı.

Karaca’nın anıldığı geceye, Karaca’ya hayranlıklarıyla bilinen Bora Duran ve Aydilge‘nin düeti damga vurdu. Cem Karaca’nın yıllar önce seslendirdiği Odam Kireçtir Benim şarkısını seslendiren Aydilge ve Bora Duran, gecede izleyenlere duygu dolu anlar yaşattı… Katılan sanatçıların ayrı ayrı sahne performansları ile gelen herkes Karaca’yı kalplerinde hissetti.

Aydilge, Bora Duran, Simge, Soner Olgun, ve Murat Evgin’in Cem Karaca’yı andıkları gecede eşi İlkim Karaca da oldukça duygulandı.

Karaca’nın anısı için aynı sahneyi paylaştılar

Cem Karaca’nın vefatından önce iki yıl boyunca aynı sahneyi paylaştığı ve isim babalığı yaptığı ‘Yol Arkadaşları” grubuna eşlik eden sanatçı Aydilge ve Bora Duran, gece de solo olarak da birer Cem Karaca şarkısı seslendirdiler. Normal yaşamlarında da birbirlerini çok sevdiklerini dile getiren ikili, belki ileride sürpriz bir düete imza atabileceklerinin de müjdesini verdiler.

Cem Karaca kimdir?

Ülkemizin en önemli halk ozanlarından biri olan Cem Karaca 5 Nisan 1945 yılında İstanbul’da doğdu. 5 yaşında annesi ve teyzesinin etkisiyle şarkı söylemeye başladı. Sesini ilk olarak annesi keşfetti. Robert ve Kültür Koleji’nde okudu. Müzik hayatına amatör olarak “Dinamikler” ve “Jaguarlar” adlı müzik gruplarında başladı.

1967 yılında profesyonel olarak Mehmet SoyarslanTümay YalçınkayaTimur Fildişi ve Ahmet Tuzcuoğlu ile birlikte “Apaşlar” grubunu kurdu. Aynı yıl Apaşlar, Altın Mikrofon Yarışması’nda, sözlerin Erzurumlu Emrah’a ait olduğu ve Cem Karaca’nın müziklediği “Emrah” adlı besteyle ikinciliği kazandı. Cem Karaca, 1969 yılında Apaşlar grubundan  ayrılarak Seyhan Karabay’la birlikte “Cem Karaca- Kardaşlar” topluluğunu kurdu.  Yayınladıkları ilk 45’likleri “Dadaloğlu” ile listelerde iyi bir sıraya yerleşti.1972’de bu gruptan da ayrıldı ve Moğollar’a geçti. 

Namus Belası, Gel Gel, Obur Dünya gibi hit parçalarla büyük başarılara imza attı. Cahit Berkay‘ın Moğollar’a uluslararası bir kimlik kazandırmak için Fransa’ya gitmesiyle, Cem Taner Öngür’le birlikte gruptan ayrılarak “Cem Karaca- Dervişan”ı kurdu. Dervişan’ın dağılmasından sonra ise Cem Karaca 70’lerdeki son grubu olan “Edirdahan”ı kurdu.

cem karaca

1961 senesinde Hamlet‘te oynayarak tiyatroya ilk adımını attı. 1964 senesinde Münir Özkul‘un oynadığı General Çöpçatan oyunu ilk büyük tiyatro çalışması oldu. 1965 senesinde askerliği sırasında askeriyede Cahit Atay‘ın “Pusuda” ve Aziz Nesin’in “Toroslar Canavarı” oyununu yönetti ve oynadı. Aynı dönem İstanbul Tiyatrosu‘nda sergilenen “Anahtarı Bendedir” isimli oyunu Türkçeye çevirerek oynadı. Cem Karaca, 1970 senesinde ilk ve tek başrol filmi olan Kralların Öfkesi‘nde oynadı. Yücel Uçanoğlu‘nun yazıp yönettiği yerli western tarzı bu filmde Murat Soydan ile baş rolü oynayan Karaca, Camgöz isimli bir kovboyu canlandırdı. 1999 senesinde de “Kahpe Bizans” adlı sinema filminde Karaca Abdal isimli bir karakteri oynadı. Aynı zamanda filmin müziklerinden bazılarını kendisi besteledi. Bunun dışında 2001 senesinde “Yeni Hayat” isimli dizide misafir olarak yer aldı. Aynı yıl “Avcı” isimli dizide Dem Baba rolünü oynadı.

Solunum ve kalp yetmezliği nedeniyle 8 Şubat 2004 günü 59 yaşında hayatını kaybetti.

Yorum Yaz

Diğer Yazılar

Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanıyoruz. karmaturkiye.com'u kullanarak çerezlere izin vermiş olursunuz.

Tamam