heykel

Türkiye’nin İlk Açık Hava Heykel Müzesi!

Suna Simge Çakmak

Türkiye’nin ilk açık hava heykel müzesi; Eskişehir‘in Sivrihisar ilçesinde yaşayan ünlü heykeltıraş Metin Yurdanur tarafından 2011 yılında oluşturuldu. Türkiye’de ilk, dünyada sayılı olan “Açık Hava Heykel Müzesi”, 2011 yılından bu yana ziyaretçilerini ağırlıyor.

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Eskişehir Valiliği ve Sivrihisar Belediyesi’nin katkısı ile oluşturulmuş bu müze; tarihi Surp Yerortutyan Kilisesi bahçesi ile Sivrihisar’ın ünlü kayalıkları arasındaki yamaca kurulu… Diğer yanda tarihi Sivrihisar Saat Kulesi de bu tabloyu tamamlayarak alana ayrı bir değer ve güzellik katıyor.

Müzede Ankara, Sıhhiye Abdi İpekçi Parkı‘ndaki “Eller”, Olgunlar Sokak‘taki “Madenci Heykeli”, Yüksel Caddesi‘ndeki “İnsan Hakları Heykeli” gibi yüzlerce esere imza atan heykeltıraş Metin Yurdanur’un 100’e yakın eseri bu yamaçta sergileniyor.

Açık Hava Heykel Müzesi’nde; Atatürk, Kazım Karabekir Paşa, Nasrettin Hoca, Karacaoğlan, Yunus Emre, Madenciler, Balerinler, Muzaffer Sarısözen, Bektaşi Dervişi Gülbaba. Yaşar Kemal, Abidin Dino, Alaaddin Keykubat, Demirci Ustası, Nene Hatun. Mermi taşıyan bacılar, Kırkpınar Ağası Hüseyin Şahin heykelleri gibi daha pek çok eser yer alıyor.

Heykeltraş Metin Yurdanur’un müzenin hemen bitişiğindeki aile evinin de süresiz olarak Sivirihisar Belediyesi’ne devretmesiyle restorasyonu yapılan konak, heykel atölyesi ve anıt müzeye dönüştürüldü.

Eskişehir’in en büyük ilçesi olan Sivrihisar, Ankara’ya 120 km, Eskişehir’e 90 km uzaklıkta…

Nasrettin Hoca, Yunus Emre, Aziz Mahmut Hüdai, Hızır Bey gibi önemli Türk büyüklerinin de bu ilçeden çıktığı iddia ediliyor ve elbette bu önemli isimlerin de heykelleri bulunmakta.

Büyük bir özen ve emekle hazırlanmış Türkiye’deki ilk açık hava müzesi, ziyaretçilerini bekliyor.

Yorum Yaz

Diğer Yazılar

Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanıyoruz. karmaturkiye.com'u kullanarak çerezlere izin vermiş olursunuz.

Tamam