utanç flütü

Ortaçağ Döneminde Müzisyenlerin Cezası: Utanç Flütü

Ayşe Aslıhan

Modernizmin bugünkü kadar gelişmediği, belki de adından bile bahsedilmediği dönemlerde insanların suç işleyenleri cezalandırma yöntemleri de oldukça farklıydı… Ayrıca şimdilerde suç sayılmayan bazı davranışlar, eski günlerde suç sayılıyordu. Batı Roma İmparatorluğu’nun çöküşü ile başlayıp Rönesans hareketi ile biten bir dönem içerisinde son bulan Orta Çağ, bu dönemlerden biri. Orta Çağ, en çok da imparatorun veya halkın uyguladığı tuhaf ceza yöntemleriyle bilinirdi… İşkenceleri ve haksızlıkları ile ünlemişti. Fakat bu kez biz sizlere, kötü müzisyenlere uygulanan utanç flütü cezasından bahsedeceğiz!

Nedir bu utanç flütü?

Orta Çağ’da kötü müzisyenleri cezalandırmak için “utanç flütü” adı verilen bir alet kullanılıyordu. Bu flüt, kötü müzisyenlere ibret olsun diye cezalandıran bir işkence aletiydi. Tamamen demirden yapılan bu flüt; cezalandırılan müzisyenin boynuna zincirleniyor, daha sonra da onu çalarmış gibi görünmesi için parmakları da mekanizmaya bağlanıyordu. Müzisyen ya da utanç flütünü takan herhangi biri, işlediği suça göre günlerce böyle bırakılıyordu…

Nasıl?

Müzisyen flütü bırakmak veya çıkarmak istese de bunu yapamıyordu. Ayrıca utanç flütünü takan müzisyen kasabada ya da köyde gezdiriliyordu… Müzisyenleri aşağılamak için kasabanın etrafında bir tören düzenleniyordu ve törene katılan halk da, onlara çürümüş domates, biber, patlıcan gibi meyve ve sebzeler fırlatıyordu.

Orta Çağ zamanında sosyal aşağılama çok popülerdi ve genellikle küçük köylerin eğlence aracı haline gelmişti. Müzisyen utanç flütü ile yürüyüşünü tamamlandığında, insanlar yeterince cezalandırıldıklarına karar verene kadar kasaba meydanında durmak zorunda kalırlardı.

Kötü müzisyenlere verilen bu ceza, o dönemde müziğe karşı işlenen suçlar için uygun bir ceza olarak kabul ediliyordu… Ancak bu flüt; yalnızca kötü müzisyenleri cezalandırmak için kullanılmadı. Utanç flütü, çalışmaları sakıncalı kabul edilen hemen hemen tüm kamu sanatçılarında kullanılıyordu.

Nerede?

Utanç flütünün bir örneği; bugün Almanya’nın Rothenburg kentindeki Ortaçağ Suç Müzesi’nde sergileniyor. Ayrıca Amsterdam’ın İşkence Müzesi’nde de bir tane bulunuyor.

Suçluların ahlaka uygun cezalandırılmasının yanı sıra, hak ettikleri cezaların tam olarak uygulandığı günler görmek dileğiyle…

Yorum Yaz

Diğer Yazılar

Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanıyoruz. karmaturkiye.com'u kullanarak çerezlere izin vermiş olursunuz.

Tamam