leonardo-da-vinci

Hem Bilim İnsanı, Hem Sanatçı: Leonardo Da Vinci

Aygün Akdağ

Leonardo da Vinci, 15 Nisan 1452’de İtalya’da Floransa yakınlarındaki küçük bir kasaba olan Vinci’de doğdu.
Noter olan Ser Piero da Vinci ile bir köylü kızı olan Caterina’nın evlilik dışı çocuğuydu.
Leonardo’nun erken dönemine dair bilinenler az olsa da beş yaşına kadar annesi ile ardından başka bir evlilik yapan babası ile yaşadığı düşünülüyor.

Leonardo; 1466’da, Floransa’ya babasının yanına taşındı. Küçük yaşlardan beri yaptığı çizimler, babasının dikkatini çekmekteydi. Oğlunun çizimlerini Floransalı resim ustalarından Andrea del Verrocchio‘ya göstermesi sonucunda Leonardo onun atölyesine çırak olarak girdi.

Pırlanta, işlendikçe parlar.

Kuyumculuktan heykeltıraşlığa pek çok alanda uzman Verrocchio‘nun gözetiminde heykel, resim, mimarlık, optik teoriler ve perspektif dolayısıyla geometri, doğa bilimleri ve müzik gibi geniş bir yelpazede deneyim kazandı.

Leonardo, Milano’da Sforza ailesinin merasimleri ve kent festivallerinde kullanılan dekorları, kostümleri tasarlıyordu. Ayrıca askeri mühendis ve mimar olarak da çalışıyordu.

Leonardo genellikle atölyedeki modellerle çalışsa da doğayı konu aldığı çalışmalarda yapmıştı. Bilinen ilk desen ve eskiz çalışması olan 1473 tarihli “Arno Manzarası”, onun doğayı tasvir etme biçiminin özgünlüğüne dair ipuçları vermişti. Ancak 1475 tarihli “Meryem’e Müjde” bu alanda ustalaştığının imzası olmuştu.

2. Beyazid’e mektup!

Leonardo, Milano döneminde her alandaki düşüncelerinden notlar almaya da başlamıştı. Eskizler ve küçücük puntolu el yazısıyla doldurulmuş notları binlerce sayfa olmuştu. Çizimlerinde de yazılarında da sol elini ayna simetrisinde soldan sağa doğru kullanıyordu. Not defterlerinde doğa gözlemleri, teknik ve sanatsal çizimlerin yanı sıra kişisel notlar, hesaplar, adresler, ilgi alanları ve temasta bulunduğu kişiler hakkındaki bilgiler de yer alıyordu.

1499’da Ludovico Sforza, XII. Louis önderliğindeki Fransızlar tarafından iktidardan indirildi. Leonardo, Ludovico il Moro’nun hizmetindeki Milano yıllarının da sonu oldu. Floransa’ya dönüş yolu üstündeki çeşitli kentlerde vakit geçiren Leonardo, Osmanlı imparatorluğunun yeni padişahı, Fatih Sultan Mehmet‘in oğlu Sultan II. Bayezid‘e onun himayesine girerek askerî mühendis olarak hizmet vermeyi ve Haliç üstüne bir köprü inşa etmek istediğini belirten bir mektup yazdı. Yaptığı bir köprü çizimini padişaha yollamış olsa da bu projesi kabul görmedi.

Leonardo 1502’de farklı bir alana yöneldi.
General Cesare Borgia’nın yanında baş askeri mimar ve mühendis olarak çalışmaya başladı. Orta İtalya’da General ile Toskana ve Umbria bölgelerini dolaştı. Askeri strateji için kullanılacak topografi çizimleri gerçekleştirdi.

1518’de ağır bir hastalık geçirdi.
Yataklara düştü.
2 Mayıs 1519’da ise, 67 yaşında Cloux Şatosu’nda hayatını kaybetti.

Yaşamdan ölüme, onlarca eser…

Leonardo’nun çalışmalarından ve biyografisini yazan erken dönem yazarlardan anlaşıldığı üzere, sanatçı, dürüst ve ahlaki konularda duyarlı bir kişiydi.

Yaşamdan ölüme bıraktığı onlarca eser ve özellikle insan vücudu üzerine çalıştığı eskizleriyle ünlenen Leonardo Da Vinci, ardında açıklanmaya muhtaç sırlarla dolu çalışmalarını, sanata ve bilime yeteneğiyle beraber kattıklarıyla da anılıyor.

Diğer Yazılar

Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanıyoruz. karmaturkiye.com'u kullanarak çerezlere izin vermiş olursunuz.

Tamam