Umudun Adı Azez

Acıyla ve Umutla Dolu Bir Belgesel: Umudun Adı, Azez

Ayşe Aslıhan

Yunus Emre Enstitüsü, Suriye’deki savaş sonrası yaşanmışlıkları konu alan bir belgesel hazırladı. Gerçek duygularla ve gerçek bir hikayeyle hazırlanan belgeselin ismi, Azez: Umudun Adı.

Bölgede yaşayan insanların zorlu hayat şartlarını anlatan ve bu zorlukları sırtlamak durumunda olanlar için atılması gereken adımları tüm insanlığın ortak sesine dönüştürmek amacıyla hazırlandı. “Azez: Umudun Adı” adlı belgeselde yerel halk ile röportajlara da yer verildi. Azez’deki Yunus Emre Enstitüsü’nden, Vatan Hastanesi’nden ve kentteki eski ve güncel durumu anlatan görüntülerden derlenen “Azez: Umudun Adı”, 3 Ocak 2021 tarihinde Yunus Emre Enstitüsü Dijital Kültür Merkezi’nin YouTube hesabından yayınlandı.

Türkiye’nin kültürel diplomasi alanında başat kurumu olan ve kuruluşundan bu yana tüm dünyada binlerce insana Türkçeyi öğreten ve sevdiren Yunus Emre Enstitüsü, savaşın izlerini silmek ve insan sevgisini yaşatmak gayretiyle Suriye’de faaliyetlerine geçtiğimiz Eylül ayında başladı. Enstitünün dünya genelindeki 60. kültür merkezi olan Azez Yunus Emre Enstitüsü, Türkçe öğretiminin yanı sıra çeşitli kültür-sanat faaliyetleri de hayata geçirmeye başladı.

Zeytin Dalı ve Fırat Kalkanı harekat bölgelerinde terörden arındırılan ve normalleşme sürecine geçen Azez’de yeni gelişmeler var. Orada yaşayan dostlara Türkçe öğretilmesi ve Türk kültürünün yaygınlaştırılması amacıyla kültür merkezi açılmasına karar verildi.

Bu merkezle, bölgedeki Türkçe kurslarının standardizasyonunun sağlanması hedefleniyor. Merkezde, Milli Eğitim Bakanlığının görevlendirdiği yerel öğretmenler Seviye Tespit Sınavı ile seçiliyor. Ardından 66 eğitimciye haftanın 5 günü gruplar halinde Türkçe dersleri veriliyor. Ayrıca “Eğitimcilerin Eğitimi” programı ile de Türkçe eğitiminin kalitesinin artırılması hedefleniyor.

Öte yandan, yerel halka Türkçe kurslarının yanı sıra güzel konuşma, müzik, sanat ve resim eğitimi gibi farklı sanat alanlarında kurslar da verilmesi planlanıyor.

Canımızı yakan, gerçek bir belgesel olan Umudun Adı: Azez, şimdi yayında.

Yorum Yaz

Diğer Yazılar

Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanıyoruz. karmaturkiye.com'u kullanarak çerezlere izin vermiş olursunuz.

Tamam