DEFRAP

Hissetmek Duymak Demektir: İşaret Diliyle Rap, DEF RAP

Ayşe Aslıhan

Engelli vatandaşların iş ve sosyal hayatta başarılı olduklarının sürüyle örneği var. Hatta birçoğu, engeli olmayan vatandaşlarımızdan çok daha başarılı oluyor. Bunun örnekleri saymakla bitmez… Peki işaret diliyle müzik, hatta rap yapılabileceğini daha önce hiç düşündünüz mü? Karşınızda, engelli olmanın hissetmeyi engellemeyeceğini bizlere kanıtlayan proje: DEF RAP!

DEF RAP’in çıkış hikayesini oluşturan şey, dünyada ilk kez denenen işaret diliyle rap müziği birleştirme fikri. Prodüktör Erdem Dilbaz ve rap müzik sanatçısı Fuat Ergin öncülüğünde oluşturulmuş projenin ilk video klibi “Eller Konuşur”, bundan 4 yıl önce yayınlandı. Amaç sosyal duyarlılık, farkındalık yaratmak ve işitme engellilerin hayatın her alanında olabildiğine dikkat çekmekti.

DEF RAP keşke geri dönse!

Başarıyla bir arada uygulanan rap ve işitme engelinin uyumu video klip izlenince kolayca fark ediliyor. Erdem Dilbaz’ın ve Fuat Ergin’in gönüllü olarak başladıkları proje sürecinde, ikili, zamanla işaret dilini öğrenmiş. Sosyal hayat içerisinde işitme engellilerin de yer alması gerektiğine dikkat çeken proje zamanla DEF RAP grubuna evrilmiş. İşaret dilini büyük bir uyumla rap müzikle kullanan DEF RAP, Oğuzhan Mete, Leon Tufan ve Erdem Karayel’den oluşuyor.

Müzik direktörlüğünü ünlü rap sanatçısı Fuat Ergin’in yaptığı “Eller Konuşur” klibi, duyamasa da rap yapmayı hayal eden Oğuzhan’ın hikayesiyle başlıyor. Ardından katılan Leon Tufan ve Erdem Karayel’le birlikte üçlü hikayelerini başarılı bir şekilde uygulanmış bir kareografi eşliğinde aktarıyor. Vokallerini üstlenen Fuat Ergin’in işitme engelli gençlerle konuşarak sözlerini yazdığı şarkının, müzik ve düzenlemeleri ise Kaan Düzarat’e ait.

Video işitme engellilerin ritm tutabilmesi adına ulusal ve uluslararası televizyon kanallarında karaoke şeklinde İngilizce ve Türkçe alt yazıyla yayınlandı.

Sloganları ise şuydu: “Hissetmek, duymak demektir.”

DEF RAP keşke geri dönse!

Yorum Yaz

Diğer Yazılar

Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanıyoruz. karmaturkiye.com'u kullanarak çerezlere izin vermiş olursunuz.

Tamam