groove

Hangi Müzik Türü Beyin Performansımızı Yükseltiyor?

Ayşe Aslıhan

Uzun yıllardır müzik üzerine birçok araştırma yapılıyor. Bilişsel faaliyetler arasındaki ilişkiye dair tezler var! Bu araştırmaların sonuçlarına göre müzik, ruhun olduğu kadar beynin de gıdası! Bu gıdanın en çok işe yarar türü ise, Groove Müzik.

Müzik dinlemenin zihinsel faaliyetler üzerinde olumlu etkileri, yapılan bilimsel çalışmalarla kanıtlanmıştı. Örneğin, müzik eşliğinde dans etmenin hem zihinsel hem de bedensel olarak oldukça faydalı. Ayrıca, klasik müziğin stresi azalttığına dair de pek çok çalışma vardı. Ancak geçtiğimiz günlerde müzik ve beyin performansıyla ilgili daha özel bir araştırma ortaya çıktı.

Japonya’daki Tsukuba Üniversitesi’nden bilim insanları, hangi tür müziğin beyin performansını artırdığını keşfettiler! Buna göre, “groove” olarak isimlendirilen müzik tarzı, dinleyicilerin beyin performansında ve bilişsel kapasitelerinde artış sağlıyor!

Nedir bu “groove” müzik?

Müzikte groove, itici bir ritimde veya sallanma duygusunda değişen modelin etkisinin hissidir. Groove, popüler müziğin önemli bir özelliğidir. Salsa, rock, soul, funk ve fusion gibi birçok türde bulunabilir. Daha geniş bir etnomüzikolojik perspektiften, groove, “dinleyiciyi içine çekmek için çalışan, ayırt edici, düzenli ve çekici bir şekilde sürdürülen, tanımlanamayan ama düzenli bir şey.”

1960 ve 1970’li yıllarda Amerika Birleşik Devletleri’ndeki gençler “groove” müziği “harika” müzikle aynı anlamda söylüyorlardı. Bu müzik türü çoğu zaman dans müziği olarak anılsa da, kapsadığı alan daha genişti. Çünkü gerçekte groove müzik, dinleyicinin farkında olmadan ritim tuttuğu bütün şarkılardır!

Japonya’daki çalışmaya göre dünyaca ünlü müzik grupları ABBA’dan Bee Gess’e kadar pek çok ünlü müzik grubunun ve müzisyenin şarkıları, groove tarzı içiresinde yer alıyor.

Yürütücü işlevi geliştiriyor.

Japonya’daki çalışma bu tarzdaki müziklerin, dinleyicinin yürütücü işlevini geliştirdiğini ortaya koydu. Yürütücü işlev ise, planlama, odaklanma ve çoklu görevleri yerine getirme… Gibi, bilişsel faaliyetlerin kontrolünden sorumlu olan mekanizmadır.

Araştırma ekibi, bir müzik programı sayesinde yeni bir müzik meydana getirdi. Groove tarzındaki bu müzik 120 BPM’lik yani saniyede 2 vuruşluk bir tempoya sahipti. Bilim insanları tarafından oluşturulan bu yeni müziği 58 farklı katılımcı dinledi. Bu esnada katılımcıların beyin fonksiyonları fNRS adı verilen bir beyin görüntüleme tekniğiyle takipteydi. Ayrıca katılımcıların müziğe yönelik kişisel kanaatleri ve öznel müzik dinleme deneyimleri için anket çalışması gerçek oldu. Böylece, katılımcıların müziğin ritmine adapte olup olamadıkları belli oldu. Son olarak, dinledikleri müzikten etkilenip etkilenmedikleri de belliydi.

Bilim insanlarına göre, bu çalışma sonucunda elde edilen bulgular pek çok insana fayda sağlama potansiyeline sahip. Groove müziğin beyin performansını artırma özelliği, bunama hastalığı ile mücadele eden yaşlılardan, bilişsel kapasitesini artırmak isteyen öğrencilere kadar pek çok insan için yeni bir umut olabilir.

Yorum Yaz

Diğer Yazılar

Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanıyoruz. karmaturkiye.com'u kullanarak çerezlere izin vermiş olursunuz.

Tamam