gül özdemir

Gül Özdemir’den Tırnak İçinde Bir Şiir Kitabı: Retro

Ayşe Aslıhan

Gül Özdemir’in ilk şiir kitabı “Retro” ön satışa çıktı. Bu kitap, tırnak içine alınmış ve uzun yıllar demlenmiş şiirlerle dolu.

Gül Özdemir‘in ilk ve tek şiir kitabı “Retro” ön satışa çıktı. 15 Eylül 1985 Tokat doğumlu olan Özdemir, eğitimini Tokat’ta sürdürdükten sonra, üniversite için İstanbul’a taşınıyor ve İstanbul Üniversitesi Türkçe Öğretmenliği bölümünde eğitimini tamamlıyor. Ardından da Türkçe öğretmeni oluyor… Ancak kalemi elinden hiç bırakmıyor. Zaman içinde dergilerde de yayımlanan şiirleri, bir kitap yaratacak kadar artıyor. Yazdığı şiirlerle ve denemelerle birçok ödül alan Özdemir, şiir serüvenine “yaşamından bir kesit” gibi bakıyor.

Retro” ise Özdemir’in yıllarca kaleme aldığı şiirlerin bütününü oluşturuyor. Derleme bir şiir kitabı olan bu eserin çıkış hikayesi, ismiyle müsemma. Uzun yıllarda demlenmiş şiirlerden oluşan eser, geçmişe göndermeler içermesinin yanında, Özdemir’in edebiyat algısını ve edebi dünyasını da anlamamızı sağladığı için “Retro” adını alıyor.

Gül Özdemir

“Türk edebiyatında kadın şairler de var.”

Gül Özdemir, kitabın çıkış hikayesini anlatırken, bir konunun daha altını çiziyor.

“Neden hep erkekler şair olur? Neden erkek yazar daha fazla? Bunlar ve bunlar gibi birçok soru var. Hep erkekler şiir yazmış, diyorlar… Böyle bir algı var. Aslında Türk edebiyatında kadın şairler de var. Biz varız. Fakat erkeklerden daha fazla desteğe ihtiyacımız oluyor. Sadece erkekler değil aşk acıları çekip, kaleme alan… Biz kadınlar da aynı duyguları yaşıyor, aynı yollardan geçiyor, benzer kelimelere başvuruyoruz. Bizim sadece cesarete ihtiyacımız var.”

Kadınlar özelinde oluşmuş bu algıyla beraberi başka bir algıya da dem vuruyor Özdemir.

“Özellikle şiir çok özel bir alan. Duygu yoğunluğu öyle yüksek ki… Fakat algıda seçicilik, bu alanda en çok zorlandığım kısım. Şöyle açıklayabilirim; örneğin, bir şiir paylaştığımda, gören, okuyan insanların birçoğu bana “İyi misin?”, “Sevgilinden mi ayrıldın?”, “Canın mı sıkıldı?” diye soruyorlar. İyiyim. Sadece hissediyorum. Yalnızca geçmişte hissettiklerim de olabilir yazdıklarım. Fakat bugün iyiyim. Problem yaşamadım, melankoli havamda bile değilim belki. Ya da öyleyim? Şiir yazmak bir zayıflık değil. Kötü hissetmekten ibaret de değil. Bir doktorun ameliyat yapmasından farklı değil bir şairin şiir yazması.”

Gül Özdemir’e ait bir şiiri okuduğunuzda, her şey netleşiyor aslında.

“Bu günâhkar, ufacık, ak ellerime;
Cinlerin düğüm attığı tarumar bahçelerime
Havva Ana’mdan al bir vasiyet kalır.
Düşse gökten üç elma,
Payıma kırağı yemiş
Bir kuru dal kalır…”

“Yaşıyoruz ve yaşadıklarımızı damıtarak şiire dönüştürüyoruz.”

Kitabı babasına ithaf eden Gül Özdemir, ailesinin edebiyata bakış açısı sayesinde çok şanslı olduğunu da eklerken, sözlerine şöyle devam ediyor:

“Bir erkek şair için sevdiğiyle yaşadığı acıları, anıları, bir kadının fiziksel özelliklerine övgü ve vurguyu dile getirmek özgürlük gerektirmiyor. Fakat sanki bir kadın için bu gibi konuları dile getirmek ve kağıda dökmek bu toplumda hala kabul görmüyor. Doğru olan bu değil. Türk edebiyatında kadın şairler de var. Özgürüz, yaşıyoruz ve yazıyoruz. Yaşıyoruz ve yaşadıklarımızı damıtarak şiire dönüştürüyoruz.”

“Retro” şimdi ön satışta!

Gül Özdemir’in ilk ve yepyeni kitabı “Retro” isimli şiir kitabı, şimdi ön satışta!

Buradan linke tıklayarak satın alabilirsiniz.

Yorum Yaz

Diğer Yazılar

Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanıyoruz. karmaturkiye.com'u kullanarak çerezlere izin vermiş olursunuz.

Tamam