Tunç Başaran

Usta Yönetmen Tunç Başaran, Hayata Veda Etti

Ayşe Aslıhan

Piano Piano Bacaksız, Uçurtmayı Vurmasınlar gibi kült filmlere imza atmış Türk sinemasının usta yönetmeni Tunç Başaran, bugün hayatını kaybetti.

Yönetmen Tunç Başaran, yumuşak doku kanseri sebebiyle uzun süredir tedavi gördüğü hastanede hayata veda etti. Uçurtmayı Vurmasınlar filmiyle yurt içinde ve yurt dışında ödüller almış ve aynı filmle “En İyi Yabancı Film” dalında 1989 yılında Oscar aday adayı olmuştu.

Tunç Başaran, 12 yıldır Bandırma’da annesi yazar Pakize Başaran ile birlikte yaşıyordu.

Tunç Başaran kimdir?

1 Ekim 1938’de İstanbul’da doğan Başaran, İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi’nden mezun oldu. Öğrencilik yıllarında Memduh Ün‘le tanışan Başaran, onun asistanlığını yaparak sinema dünyasına adım attı. Dört yıllık asistanlık dönemini, sonradan, “Ne öğrendiysem ondan öğrendim” diye anlattı. Daha sonra Ömer Lütfü Akad, Halit Refiğ, Atıf Yılmaz, Ertem Göreç gibi önemli yönetmenlere de asistanlık yaptı.

1964 yılında ilk filminde, Borusunu Öttüren adlı oyunu senaryo haline getiren Orhan Kemal’le çalıştı. Sonra Kara Memet ve Orhan Kemal’in Bekçi Murtaza‘sını çekti. 1966’da askere gidip geldikten sonra Türk sinemasında seks furyasının olduğu dönem sinemayı bırakıp reklam sektörüne geçti. 15 yıl sinemadan uzak kaldı. 

1980’li yıllarda Magnum Film şirketini kurdu. Şarkıcı Füsun Önal‘la evlenen yönetmen, bir dönem televizyon kanalları için reklam filmleri çekti. Birkaç yıllık aradan sonra Biri ve Diğerleri filmiyle sinema yönetmenliğine dönen Başaran, bu filmle 1987 Antalya Film Festivali‘nde Jüri Özel Ödülü, 1988’de İstanbul Film Festivali‘nde En İyi Türk Filmi ödülünü kazandı.

Başaran ayrıca, yönetmenlik koltuğuna oturduğu Uçurtmayı Vurmasınlar, Uzun İnce Bir Yol, Sen de Gitme, Kaçıklık Diploması, Abuzer Kadayıf filmleriyle de ses getirdi.

https://www.youtube.com/watch?v=HiXqwZFfipU

Yorum Yaz

Diğer Yazılar

Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanıyoruz. karmaturkiye.com'u kullanarak çerezlere izin vermiş olursunuz.

Tamam