En Derin, İnsuyu Mağarası

Karma Galeri: Ülkemizin En Güzel Yerleri

Aygün Akdağ

3 tarafı denizlerle çevrili, her toprağında bolluk ve bereket olan, her şehrinde, köyünde, mahallesinde misafirlerini sevgi ve hoşgörü ile karşılayan, muhteşem doğası ve tarihiyle her kesimden insanı büyüleyen bir ülkede yaşıyoruz… Mesela tüm dünya aşıktır bizim Van kedimize! Ya da bir simit kap otur seyret, Üsküdar’da Kız Kulesi’ni… Mesela İskoçya’nın gaydasını kıskandırır bizim tulum ve Tokat’ın boynuna gerdanlıktır Yeşil Irmak… Bu ülkenin en güzel yanı, güzelliğine doyulmamasıdır!

Bu yazımızda sizlere, memleketin enlerini sıraladık.
Umarız gezip görebiliriz her karış toprağını…

En Cazibeli: Kapadokya

Aslında neden en cazibeli yer olarak düşünmeye pek gerek yok, sonuçta Kapadokya, Anadolu’nun en görkemli, en eski ve en cazibeli çoğrafyalarından biri. Peri Bacaları ise bu bölgede cazibeyi yaratan bölge diyebiliriz. Aslında bir masal gibi tabiat ananın yüz binlerce belki de milyonlarca yılda oluşturduğu bir mucizeden başka bir şey değil...

En Derin: İnsuyu Mağarası

Burdur’da bulunan İnsuyu Mağarası’nın ölçülebilen uzunluğu tam olarak 2150 metre olmasına rağmen araştırmacılara göre hala bu mağaranın bilinmeyen bir çok yeri olduğu söyleniyor. Sahip olduğu muhteşem oluşumları ve labirenti andıran yapısıyla İnsuyu Mağarası, ülkemizin en özel mağaralarından biri. Pek çok irili ufaklı göle de ev sahipliği yapıyor. Keşfet keşfet bitirilemeyen İnsuyu için, ülkemizin en derin mağarası diyebiliriz.

En Gizli: Kelebekler Vadisi

kelebek vadisi

Kelebekler Vadisi 350 metreden oluşan sarp kayalıklarla çevrili ve sadece deniz yolu var. 90’dan fazla kelebek türünün olduğu ve nadir bulunan kaplan kelebekleri de yaşıyor. Hatta bu vadi ismini bu kelebeklerden almış bulunuyor. Kelebekler Vadisi Dünya Mirasını Koruma Derneği tarafından koruma altına alınmıştır.

 En Heybetli: Tortum Şelalesi

Tortum Şelalesi

1700’lü yıllarda Erzurum Balıklı Köyü çevresinde olan bir dağda heyelan sonucu Tortum Çayı’nın önünü kapatması sonucu oluşan bir şelale… Bu Şelale, Tortum gölünün kuzey ucu arasındaki heyelan kütlesini aşarak aşarak dökülmesiyle oluşmuştur. Düşen sular, üstte gökkuşağı, altta koca bir dev kazanı meydana getirmektedir. Ayrıca bu göl bir doğal anıttır. Erzurum’un Uzundere ilçesinde bulunmaktadır.

En Eski: Göbeklitepe

göbeklitepe

Göbeklitepe dünya’nın en eski Kült yapıları topluluğudur. Aslında bu yapılar; T biçiminde be 12 diklişitaşın yuvarlak planda dizilmesi bu yapıların ortak özelliğidir. Aralarında ise taş duvarlar örülmüştür. Dünyanın en eski bilinen yerleşim alanı olan Göbeklitepe, sırlarını bugün hala korumaya ve günden güne popülerlik kazanmaya devam ediyor!

 En Kalabalık: İstanbul

istanbul

Her zaman dendiği gibi; taşı, toprağı, her şeyi altın olan şehir İstanbul’u bilen bilir… Türkiye’nin en güzel, tarihi en bereketli ve en enteresan şehirlerinden biridir. Koca İstanbul dünya tarihinde büyük liderlere ev sahipliği yapmış bir şehirdir… Medeniyetler beşiği İstanbul, ülkenin en kalabalık yeridir.

En Yeşil: Artvin

ARTVİN

Türkiye’den en sevdiğimiz destinasyonlar Gökçeada, Kapadokya, Kaş, Akyaka, kışın Kars, Eylül’de İzmir veya Bodrum ve artık bir de Artvin… Gerçekten özel bir yere gittiğinizi müjdeleyelim. Mest eden manzaralarla dolu bir doğa kaçamağı olan Artvin, ülkenin en yeşil memleketi.

En Lezzetli: Gaziantep

gaziantep

Güneydoğu’nun Paris’i olarak nitelendirilen Gaziantep, gurme turlarının en çok tercih edilen adreslerinden biri. Ünü ülke sınırlarını aşmış mutfağı ile Gaziantep, yeme alışkanlıklarınızı kökten değiştirecek bir güce sahip. Kilo alıp dönmek bir yana, artık yediğiniz hiçbir şeyden tat alamadığınızı düşünebilirsiniz.

En Kristal Kar: Sarıkamış

sarıkamış

Ülkemizin en önemli kış turizm merkezlerinden biri Sarıkamış. Kars’ın sahip olduğu güzelliklerden biri olan Sarıkamış, dünya üzerinde bir örneği de Alpler’de görülen kristal kara sahip olması ile dikkat çekiyor. Kar kalitesi olarak ülkemizdeki en değerli bölgelerden biri olan Sarıkamış’ta, 9 ay boyunca kar yerden kalkmıyor. Doğu Ekspresi ile Kars’a doğru çıkacağınız bir macera ile siz de Sarıkamış’ın kristal karlarında kendinizi kaybedebilirsiniz.

Siz Türkiye’nin en güzel yeri neresi dersiniz?
Bizce, bütün olarak, muhteşem bir memleketteyiz!

Yorum Yaz

Diğer Yazılar

Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanıyoruz. karmaturkiye.com'u kullanarak çerezlere izin vermiş olursunuz.

Tamam