Ağlayan Çocuk

Ağlayan Çocuk Laneti Film Oldu

Seslenen Adam

İtalyan ressamın Bruno Amadio’nun 1950’lerde yaptığı ‘Ağlayan Çocuk’ tablosu bir dönem duvarlarını süslediği evlere lanet getirmekle suçlanmıştı. O haletten esinlenen yapımcılar hikayeyi moden sanata uyarlayıp film yaptı. Velvet Buzzsaw (Kadife Testere) 1 şubatta izleyiciyle buluştu.

Ağlayan Çocuk

İtalya Venedik’te ressam Bruno Amadio (1901-1981) sokakta yaptığı eserler içinde ‘Ağlayan Çocuk’ tablosunun bu kadar ilgi göreceğini tahmin etmemişti.

O eser 1950’lerde dünya çapında yüz binlerce kopya sattı. Sayısız evin duvarlarını süsledi. Eserin kaderi 1980’lerde değişti. İngiliz The Sun gazetesi, yanan evlerde yalnızca ‘Ağlayan Çocuk’ tablosunun sağlam kaldığı haberlerini yapmaya başladı. Tablonun asılı olduğu evin yangın riski taşıdığı inancı çığ gibi büyüdü. İş, gazete çağrısıyla kent meydanında toplanıp tablo yakma törenlerine kadan vardı.

En son 2008’de Şili’de tabloyu afiy olarak kullanan bir grup ülkede nefret odağı haline gelmişti. O tablo bugünlerde yeniden gündemde. Dijital yayın platformu Netflix’in 1 Şubat’ta yayına giren Velvet Buzzsaw (Kadife Testere) isimli filminin konusu da ‘Ağlayan Çocuk Laneti’nin hikayesinden esinleniyor.

 

Kimsesiz bir ressamın ölümünün ardından tablolarına el koyan bir kadın bu eserleri galeriye satıyor. Galeri de müşterilerine satış yapıyor. Tabloda resmedilenler canlanarak kendilerini alan müşterilerin peşine düşüyor. Bu kişilerin hayatları darmadağın oluyor…

Velvet Buzzsaw (Kadife Testere) hakkında bilmeniz gerekenler

Oscar ve iki Altın Küre adaylığı bulunan başarılı aktör Jake Gyllenhaal’un başrolünü üstlendiği filmin oyuncu kadrosunda BAFTA adayı Rene Russo, Ayin ile geçtiğimiz sene çok konuşulan Toni Collette, iki Oscar adayı usta oyuncu John Malkovich, Wanderlust dizisinde karşımıza çıkan Zawe Ashton, Natalia Dyer, Tom Sturridge, Blindspotting’in yıldızı Daveed Diggs ve Maniac dizisinden tanıdığımız Billy Magnussen gibi isimler yer alıyor.

https://www.youtube.com/watch?v=56AFolTkcp4

Merak uyandıran filmin yönetmenliğini ve senaristliğini ise 2014 yapımı Gece Vurgunu ile En İyi Özgün Senaryo dalında Oscar’a aday gösterilen ve son olarak 2017 yılında Roman J. Israel, Esq. ile karşımıza çıkan Dan Gilroy üstleniyor.

Bruno Amadio

Film, yönetmenin özellikle ilk filmi Gece Vurgunu’nda işlediği konuyu ve buna koşut olarak sisteme getirdiği eleştirileri Velvet Buzzsaw’da başka bir dünya üzerinden sunuyor.

Öyküler, kişiler farklı olsa da Gilroy, ilk filminde sisteme ve çarka kendini kaptırarak tüm etik değerlerini yitiren insana eleştiri oklarını yöneltirken, yeni filminde de müşkülpesent bir sanat eleştirmeni olarak kendini sunan ve böylece sanat çevresinde korku uyandırıp, kendine bir iktidar alanı açan Morf karakteri başta olmak üzere sanat yapıtlarının değil, fiyatlarının konuşulduğu, sanat yapıtları hakkında konuşanların ise o yapıtlardan neyi ne kadar anladıkları ya da sanatın ne olduğundan haberdar olup olmadıkları meçhul olan bir çevre üzerinden taşlamalarını yapıyor.

Gilroy, korku sinemasının temel belirleyicilerinden yararlansa da filmi doğrudan korku-gerilim türüne dahil etmek mümkün değil.

Diğer Yazılar

Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanıyoruz. karmaturkiye.com'u kullanarak çerezlere izin vermiş olursunuz.

Tamam