Türk Futbolunun ”Baron”u: Can Bartu

Aygün Akdağ

Spora Fenerbahçe‘de basketbol ile başladı. Fikret Arıca sayesinde futbola başlayan Bartu, Fenerbahçe‘de bir çok başarılı maç çıkardı. 1961’de İtalya macerasına başlayan Bartu, İtalya’da altı sezon oynadı ve 1967’de tekrar Fenerbahçe‘ye döndü. Bartu‘nun Sinyor‘luk günleri Fenerbahçe ile Macaristan şampiyonu Csapel maçında başladı henüz 97. saniyede yenen gole 86. dakikada karşılık verdi, rövanş maçında ise 3-2 lik galibiyetin ardından kimse galibiyeti önemsemedi o maçta asıl olan Sinyor Bartu idi.

Can bartu

Tesadüf o ki, Türkiye’nin iki yıldızı Can Bartu ve Metin Oktay aynı sezonda İtalya’ya transfer oldu. Taçsız Kral OktayFutbolcu Cehennemi” olan Palermo‘da 1 sezon kaldı Bartu ise 3 takımda top koşturdu. Türkiye’de ”Baron” olarak anılan İtalya’ya gidince ”Sinyor” lakabını Türk basını taktı. İtalyanca ”Bey” anlamına gelen bu lakap için Bartu, ” Baronluktan sinyorluğa düştük” esprisini yapsa da lakabı onun kişiliğini yansıttığı çok açıktı.

Can bartu

Can Bartu yurda döndüğünde futbolu bırakmasına sadece 3 sene kalmıştı, Bartu bu 3 sene içerisinde yine yeşil sahalarda fırtına gibi esti öyle ki Fenerbahçe‘nin İngiliz devi Manchester City ile oynadığı maçta 2-1 öndeyken son 14 dakika santradan itibaren topu sürekli taça atan Bartu, rakip teknik direktör Allison hakeme ”Bu adam bize top oynatmıyor” yakarışı, hakemin ” Yaptığı her şey kuralına uygun” demesi ile Allison isyan etti.

Can bartu

Adı marşlara yazılan, tesislere verilen Can Bartu, bir gün minyatür kale maçında Galatasaraylı arkadaşları ile aynı takımda oynadı. Yıllar sonra yakın arkadaşı olan Taçsız Kral Metin Oktay‘ın jubile maçında Galatasaray formasını giydi hatta Sinyor Bartu Galatasaray forması ile o gün Fenerbahçe‘ye 9 gol atmıştı.

Can bartu

Sinyor Bartu, 1970’de futbolu bıraktı, ama futboldan kopamadı gazete ve dergi yazarlığı yaptı aynı zamanda Fenerbahçe Televizyonu’nda program yaptı.

Spor kariyeri:
1951-56 Fenerbahçe altyapısı
1956-61 Fenerbahçe Profesyonel
1961-62 Fiorentina
1962-63 Venezia
1954-67 Lazio
1967-70 Fenerbahçe

Bizim için Baron İtalyanlar için Sinyor Can Bartu’yu Saygı ve Rahmet son yolculuğuna uğurluyoruz

Yorum Yaz

Diğer Yazılar

Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanıyoruz. karmaturkiye.com'u kullanarak çerezlere izin vermiş olursunuz.

Tamam