Kadınlar Günü - Karma Türkiye

#kadınisterseyapar: İz Bırakan Kadınların Hikayesi

Aygün Akdağ

Neşet Ertaş‘ın söylediği gibi, “kadınların insan, erkeklerin insanoğlu” olduğu bu dünyada; 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü hakkıyla anılmalı ve kutlanmalı. Kadınlar ne isterlerse, onu yapmalılar. Kadın; önce insan, hem kadın, çocuksa çocuk, sonra ne isterse o olmalı. Hayatının en özgür, en umutlu, en güçlü yerinden kırılmamalı. Yaptığı azımsanmamalı ve durdurulmamalı. Seven, sevilen, gülen, güldüren, başaran, yazan, çizen, okuyan, dilediğini yapan kadın; evde, sokakta, inşaatta, sahnede, yolda… o, nerede isterse orada olmalı.

Dünyada ve ülkemizde ne istediğini bilen ve istedikleri için her şeyi yapmış, tarihe adını altın harflerle kazımış emekçi kadınları yazdık.

Çünkü #kadınisterseyapar!

Kadın

Sabiha Gökçen

Dünya’nın ilk kadın savaş pilotu olan Sabiha Gökçen, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk‘ün de manevi kızıydı. Atatürk tarafından verilen Gökçen soyadı, “gökyüzüne bağlı” anlamına gelmekte… İlk kadın pilot olmasından dolayı Amerikan Hava Kurmay Koleji tarafından “adını dünya tarihine yazdıran 20 havacıdan birisi” olarak da seçildi.

Afife Jale

kadın

Afife Jale, dünya tarihinde ilk kadın tiyatrocu! O, sadece kadınlar ve tiyatro tarihinde değil; Türk kadınlarının da tarihine iz bıraktı. Müslüman kadınların sahne yasağına ve polis baskılarına inat, Apollon Tiyatrosu’nda ‘Yamalar’ ile ilk kez seyirci karşısına çıktı. Sahne mutluluğu ne kadar kısa sürse de, adını hiçbir kuvvet silemedi.

Marie Curie

kadın

Bilim adına birçok başarıya imza atan Marie Curie, dünyaca ünlü Polonya asıllı kimyager ve fizikçiydi. Radyoaktivite üzerine yapmış olduğu çalışmalar ile birlikte iki farklı alan üzerinden Nobel Ödülü alan tek bilim insanıydı. Ve Radyoloji bilimini kurdu. Dahası, Radyum elementini keşfetti. Kadın olduğu gerekçesi ile bir süre üniversiteye kabul edilmedi… Sonrasında,  Avrupa’nın en iyi üniversitesinde ders veren ilk bilim kadını oldu ve profesör unvanına layık görüldü.

Rosa Parks

kadın
Kadın

Rosa Parks, Afroamerikan Sivil Haklar Hareketi’nin en önemli öncülerinden biriydi. 1955 yılında ırk ayrımı hala yürürlükteydi ve siyahiler otobüste arka tarafta oturma hakkına sahipti… Bir beyaz gelip siyahi insanın yerini istediğinde, siyahi yerini vermek zorundaydı. Rosa Parks, kendisinden yer isteyen beyaz adama yerini vermedi ve tutuklandı. Daha sonra, siyahi dostları boykot başlattılar ve tüm ülkeye yayıldı. Bu olaylardan sonra, 1964 yılında siyahiler beyazlarla eşit haklara sahip oldu.

Coco Chanel

kadın
Kadın

Fransa’nın yenilikçi modacılarından biri olan Coco Chanel, modaya yeni bir yaşam tarzı getirdi ve etkisi hiçbir zaman bitmeyecek bir marka yarattı. Uzun kabarık eteklerin ve korselerin giyildiği, saçların bukle bukle yapıldığı, süslü şapkaların kullanıldığı dönemde; rahat kıyafetler tasarlayarak kadın olmaktan vazgeçmeden de eşit olunabileceğini göstermiş ve ilk kadın pantolon tasarımını yaptı.

Anna Lee Fisher

Anna Lee Fisher‘in tarihe adını yazdırmasının sebebi, uzaya giden ilk anne olmasıydı. Asıl mesleği kimyagerlikti. Buna karşın Astronot olan Fisher, 1984 yılında uzaya gitti ve kadınların yaşamına bambaşka bir bakış açısı getirdi. Uzaydan döndüğünde yılın annesi ve yılın kadını seçildi.

Indira Gandhi

İndira Priyadarşini Gandhi, Hindistan’da 2 defa başbakanlık yapmış bir politikacı… Fakat, Hindistan tarihindeki tek kadın başbakandı. Ayrıca en uzun süre görev yapan ikinci başbakandı.

Florence Nightingale

Florence, hastalara kötü muamelenin olduğunu ve bu durumu ortadan kaldırmak için hastabakıcı olmak istediğini ve bu durumu daha da ileri getirerek bunun bir meslek haline getirilmesi gerektiğini düşünmekteydi. Florence Nightingale, modern hemşireliğin kurucusu ve temsilcisiydi. 1820 yılında İngilterenin Florence şehrinde doğdu.

“Şuna inanmak lâzımdır ki, dünya yüzünde gördüğümüz her şey kadının eseridir!”
-Mustafa Kemal ATATÜRK

Yorum Yaz

Diğer Yazılar

Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanıyoruz. karmaturkiye.com'u kullanarak çerezlere izin vermiş olursunuz.

Tamam