21. Randevu İstanbul

21. Randevu İstanbul Programı Belli Oldu

Ayşe Aslıhan

TÜRSAKT.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı destekleriyle Türkiye Sinema ve Audiovisuel Kültür Vakfı (TÜRSAK) tarafından gerçekleştirilen 21. Randevu İstanbul Uluslararası Film Festivali’nin programı belli oldu.

8-11 Aralık tarihleri arasında gerçekleşecek olan festival bu yıl, Çağdaş Fransız Sineması, Fransız Sinemasının Büyük Ustaları ve İlk Randevu bölümleriyle İstanbullu sinemaseverlerin karşısına çıkacak.

Geçtiğimiz yıllarda İspanyol ve Çin sinemasına odaklanan Randevu İstanbul’un merkezinde bu yıl Fransız Sineması var. Fransız Kültür Merkezi işbirliğiyle gerçekleştirilen ve çağdaş Fransız sinemasının henüz Türkiye’de gösterime girmemiş iyi örnekleri ile Fransız sinemasının büyük ustaları tarafından çekilmiş klasikleri bir araya getiren, Odak Ülke: Fransa bölümü seçkisi Fransız Kültür Merkezi sinema salonunda seyirciyle buluşacak.

Festivalin bir diğer bölümü ise geçtiğimiz yıl ilk kez İstanbullu sinemaseverlerle beyaz perdede buluşan “İlk Randevu”. Yerli sinemadaki yeni yönetmenlere dikkat çekmeyi hedefleyen “İlk Randevu” geçtiğimiz yıl ilk filmleriyle dikkat çekici bir başarı gösteren yeni sinemacıları bir kez daha seyircinin dikkatine sunacak.

21. Randevu İstanbul

ODAK ÜLKE: FRANSA

Her yıl farklı bir ülkenin sinemasını mercek altına alan Randevu İstanbul Uluslararası Film Festivali 21. yılında “Fransız Sineması”na odaklanıyor.

Fransız Kültür Merkezi iş birliğiyle gerçekleştirilen bu bölüm kapsamında festival, son yılların dikkate değer Fransız filmlerinden Türkiye’de gösterime girmemiş olan 8 filmi seyirciyle buluşturacak.

Çağdaş Fransız Sineması adlı bu bölümde yer alan filmler şöyle:

Fransa’nın en üretken aktörlerinden Mathieu Amalric’in ikinci uzun metraj yönetmenlik çalışması Barbara, melankolik şarkılarıyla Fransızlar’ın gönlünde yer edinmiş bir şarkıcı olan Barbara hakkında film içinde bir film.

Çağdaş Fransız Sineması’nın en önemli yönetmenlerinden Claire Simon’un belgesel ile kurmaca arasındaki sınırda gezinen filmi Gare du Nord, modern Fransa’nın sürekli değişen sosyal ve etnik yüzünü başarıyla yansıtıyor.

Aynı zamanda doktor olan yönetmen Thomas Lilti’nin, açılışını Cannes Film Festivali’nde yapan ve övgülerle karşılanan ikinci uzun metrajlı filmi Hipokrat’ta Paris’teki bir devlet hastanesine çaylak bir doktorun gözünden bakıyoruz.

Fransa’nın ve belki de dünyanın en fazla tartışma yaratan yazar kişiliklerinden Michel Houellebecq’in üç acemi suçlu tarafından kaçırılışını hikaye eden sıra dışı bir komedi olan Michel Houellebecq’in Kaçırılışı’nda ünlü yazar kendisini oynuyor. Film, dünya galasını Berlin Film Festivali’nde yapmış ve aynı yıl birçok festivalde övgüyle karşılanmıştı.

21. İstanbul Randevu

İLK RANDEVU

Geçtiğimiz yıl ilk filmleriyle dikkat çekici bir başarı gösteren yeni sinemacıları bir kez daha seyircinin dikkatine sunmayı amaçlayan bu bölümde Vuslat Saraçoğlu’nun Borç, Banu Sıvacı’nın Güvercin, Erkan Tunç’un Martı ile Burak Çevik’in Tuzdan Kaide filmleri gösterilecek.

21. İstanbul RandevuTÜRSAK KÜLTÜRE VE SANATA YÜKSEK KATKI ÖDÜLÜ

TÜRSAK Vakfı’nın kültüre ve sanata katkılarıyla fark yaratan isimleri onurlandırmak amacıyla 3 yıl önce hayata geçirdiği TÜRSAK Kültüre ve Sanata Yüksek Katkı Ödülü’nün bu yılki sahibi, ülkemizin kültür ve sanat yaşamına sunduğu değerli katkılardan dolayı Kariyo& Ababay Vakfı olacak.

FESTİVAL AFİŞİNDE RENGARENK FRANSIZ MAKARONLARI

Randevu İstanbul’un bu yılki afişinde Fransız mutfağının klasiklerinden olan makaronlar göze çarpıyor. Fransa’nın baştan çıkarıcı simgelerinden olan makaronlar, seyirciyi sinema lezzetinin dorukta yaşanacağı lezzetli bir film seçkisi ile sinema aşkını tazelemeye davet ediyor. Çağdaş sinemanın iyi örneklerini keşfetme ve sinemaya yön veren klasikleri bir kez daha beyaz perdede görme fırsatı sunan bu özel seçki, 8-11 Aralık haftasında Fransız Kültür Merkezi’nde gösterimde olacak.

Diğer Yazılar

Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanıyoruz. karmaturkiye.com'u kullanarak çerezlere izin vermiş olursunuz.

Tamam