COVID19: Disney Kararı

#COVID19: Disney Moral Olması İçin Filmleri Erkenden Yayınlıyor!

Ayşe Aslıhan

Disney korona virüsünün pandemi olarak ilan edilmesinden sonra merakla beklenen iki filmini dijital olarak erkenden yayınlama kararı aldı!

1 Aralık 2019 tarihinde Çin’in Hubei bölgesinin başkenti olan Vuhan’da çeşitli hastaların belirli bir neden olmaksızın gelişen ve tedavi ile aşılara cevap vermeyen bir zatürre görülmesi üzerine SARS-CoV-2 olarak adlandırılan yeni bir koronavirüs teşhis edildi. Kişiden kişiye bulaşabilen virüsün bulaşma oranı, 2020 Ocak ortasında büyüme gösterdi. İlerleyen zamanlarda Avrupa, Kuzey Amerika ve Asya-Pasifik’te yer alan çeşitli ülkelerde yaşanan virüs vakaları rapor edilmeye başlandı ve 11 Mart 2020’de Dünya Sağlık Örgütü tarafından küresel salgın ilan edildi. Türkiye’de de 2019-20 koronavirüs salgınının ilk vakası Sağlık Bakanlığı tarafından 11 Mart 2020’de açıklandı.

Henüz kesin bir tedavi bulunamamasıyla tehlikeli bir salgına dönüşen korona virüsünün dünyaya hızla yayılışıyla beraber, hastalık bulunan ülkelerde yaşam düzeni tamamen değişti. Elbette birçok marka da köklü değişikliklere gitti… Bazı firmalar kimi bölgelerde iş yerlerini kapadı, bazı firmalar dezenfekte yoğunluğunu arttırdı, bazıları ise etkinliklerini ve projelerini şimdilik durdurdu.

Disney ise, bu ürkütücü virüs sebebiyle insanların daha fazla evde olma zorunluluğuna ve moral bozukluklarına iyi gelmesi için, gelecek tarihte yayınlanacak iki adet filmini dijital olarak erkenden yayınlamaya karar verdi!

Birçok ülkenin karantinaya alınmasının ardından Disney, 17 Mart Salı günü dijital olarak piyasaya sürülmesi beklenen Star Wars: Rise of Skywalker’ı ve üç ay sonra yayınlanacak Frozen II’yi erişilebilir hale getirdi.

Korona virüsü sebebiyle birçok içeriğini “ulusal acil durum” çağrısı ile durdurarak örnek teşkil eden Disney, bu süreci, eğlence, umut ve neşe dağıtarak atlatmak istediklerini belirtti…

Walt Disney ve minik bir fareyle başlayan o öykü…

Walter Elias Disney5 Aralık 1901‘de Hermosa, Şikago, Illinois, ABD’de Flora ve Elias Disney’in oğlu olarak doğdu.

14 yaşındayken katıldığı sanat kursunda çizim yapmaya başlayan Walter, bir yandan okula, bir yandan da Chicago Sanat Enstitüsü’ne giderken 16 yaşında eğitimini yarıda bıraktı ve ambulans şoförü olarak orduya yazıldı. 1919 yılına kadar Fransa’da Kızıl Haç’ta çalıştıktan sonra Amerika’ya döndü.

Ülkesine döndükten sonra çizim yapmaya devam eden Disney, karikatürlerini çeşitli gazetelere götürüp yayınlatmaya çalışıyordu. O dönemde karikatürlerini beğendiremeyen Disney, kilisesinin etkinliklerinin resmini çizmesi için bir rahipten teklif aldı ve küçük bir ücret karşılığında çalışmaya başladı. Aynı zamanda çalışması ve kalması için ona kilise içinde bir oda verildi.

Bu kilisedeki odasında yaşarken odada bir de fare vardı. Bu fareden her ne kadar korksa da, ona Mickey ismini taktı ve onu çizmeye başladı. Bu çizimler, ona dünyanın en ünlü yapımcısı olma fırsatını sağlayan Mickey Mouse çizimleriydi…

Mickey Mouse ile başlayan serüven, kardeşiyle kurdukları prodüksiyon şirketi ile büyüdü ve bugünlere geldi.

Walt Disney, 15 Aralık 1966’da Burbank, Kaliforniya, ABD’de 65 yaşındayken gırtlak kanserinden yaşamını yitirdi. Vasiyeti üzerine 17 Aralık 1966 tarihinde cenazesi yakıldı ve külleri Kaliforniya’daki Forest Lawn Anıt Mezarlığı’na gömüldü…

Yorum Yaz

Diğer Yazılar

Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanıyoruz. karmaturkiye.com'u kullanarak çerezlere izin vermiş olursunuz.

Tamam