Nazım Hikmet Ran

Nazım Hikmet Ran’ın Cezaevinde Çizdiği 11 Resim

Ayşe Aslıhan

Devrimci ve özgürlükçü şair, “mavi gözlü dev” olarak tanınan Nazım Hikmet Ran‘ın aynı zamanda resim çizdiğini, müthiş bir ressam olduğunu, hatta otoportresini, kaldığı hapishaneleri ve Piraye Hanım‘ı de çizdiğini biliyor muydunuz?

Nazım Hikmet Ran’ın resim sanatına olan eğilimi, sanılanın ya da bilinenin aksine, uzun yıllar yattığı Çankırı ve Bursa hapishanelerinde kendine yarattığı bir meşgaleden ibaret değildi. Bir sanat dalına duyduğu yakınlıktan ve annesi Celile Hanım’ın da ressam olması nedeniyle, bir tür soya çekimden kaynaklanıyordu belki de… Onunla aynı hapishanede yatan Orhan Kemal ve kuşkusuz başka mahkumlar; onu resim yaparken izliyordu. Hem daha sonra, tuttuğu günlüğünde adını guvaş olarak öğrendiği ve annesinin hediye ettiği sulu boyalarla, beyaz taşın üzerine lale çizerken, sürekli olarak onu gözlüyorlardı. Resim yaparken ıslık çalması, resmin “ince” yerlerine gelince ıslığı ağırlaştırması, Nazım Hikmet’in bu işi zevkine vararak yaptığının bir göstergesiydi!

İşte Nazım Hikmet Ranın eserlerinden bazıları…

1- Bursa, 1941, Tuval üzerine yağlı boya.

2- “Zevcem, ruhurevanım Hatice Pirayende” notuyla, Çankırı, 1940, Kâğıt üzerine pastel boya.

3- Kalaycı dükkanı, 1940, Karton üzerine pastel boya.

4- Otoportreler, 1940 – 1946 arası.


6- Bursa Cezaevi, Kontraplak üzerine yağlı boya, 1946.

7- Piraye Hanım, Çankırı, 1940, Kağıt üzerine pastel boya.

8- Portre, Memleketimden İnsan Manzaraları’nda da adı geçen, Nâzım’ın mahpus arkadaşı Sarı Seyfettin.

Yorum Yaz

Diğer Yazılar

Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanıyoruz. karmaturkiye.com'u kullanarak çerezlere izin vermiş olursunuz.

Tamam