Netflix’te İzleyeceğiniz Birbirinden Güzel Müzikal Belgeseller

Aygün Akdağ

Netflix; kendine özel yapımlarıyla beraber, müzikal dünyaya dair izleyebileceğiniz birçok filmi de içinde barındırıyor. İşte izleyebileceğiniz birbirinden güzel müzikal belgeseller!

Homecoming: A Film by Beyoncé

Bildiğimiz üzere Beyonce 2018 yılında Coachella’da nefesleri kesen bir performans sergiledi… Bu unutulmaz performansına detaylarıyla bakma fırsatı veren bir yapımla da bu yıl karşımıza çıktı Beyonce. Bu müzikal aynı zamanda; Amerika tarihindeki siyahi üniversiteleri de konu ediniyor. Kültürel bir hareket niteliğinde olan bu konser performansı, ekrana yansıyanların perde arkasını bizlerle buluşturuyor. Oldukça samimi görüntü kareleriyle, bir hayli zor olan hazırlık aşamaları ve hedefleri, vizyonları, fedakarlıkları arasındaki o süreç insanı etkilemiyor değil. Filmin hem canlı performansını hem de yönetmenliğini üstlenmiş olan Beyonce duygularını, “Üstlendiğim en zor işlerden biriydi. Ama hem kendimi hem de ekibimi, sadece ‘iyi’ değil; ‘efsanevi’ olmak için zorlamam gerektiğini biliyordum.” şeklinde dile getirmişti. 8 ay gibi bir süre boyunca çekimlerine devam edilen bu film için 150 kişilik bir ekip oluşturan Beyonce, detaylı hazırlık sürecini anlattığı müzikale gerçekten emek harcadığını gösteriyor.

Gaga: Five Foot Two

Hakkından sürekli bahsettirmeyi başarmış olan Lady Gaga, tarzı ve şarkılarıyla, kendine özgü sahne şovlarıyla pop müzik alanında kendine ayrı bir alan oluşturmuştur. Dünya starı olma yolunda ilerleyen Gaga’yı sanatçı kimliği dışında da tanımak isteriz değil mi? İzleyenlerine bir sanatçının yaşamından çok daha fazla ayrıntı sunan bu belgesel, sanatçının “Joanne” isimli son albümünü kaydederken hayatında yaşadığı değişimi, fibromiyalji (kronik ağrı sendromu) adlı hastalığıyla savaşmasını, acılı fizik tedavi dönemlerini ve sahne şovlarına hazırlanma sürecini odak noktasına alıyor. Belgesel, Gaga’nın Super Bowl LI devre arası gösterisindeki performansını da göstermesiyle dikkatleri üzerinde toplamayı başarıyor.

What Happened, Miss Simone?

https://www.youtube.com/watch?v=VM9EA7XVIk8

Liz Garbus’un yönettiği belgeselin başrollerinde James Baldwin, Stokely Carmichael, Walter Cronkite yer alıyor. Belgesel; Amerikalı efsane müzisyen, piyanist ve insan hakları savunucusu Nina Simone’un hayatını anlatıyor.
Belgesel, müzisyenin daha önce duyulmamış kayıtlarını ve unutulmaz şarkılarını bir araya getiriyor. Nina’nın kızı Lisa Simone Kelly ve diğer isimlerle yapılan röportajlar ve daha pek çok önemli kaynaktan beslenen belgesel orijinal ve kişisel bir proje olarak kayıtlara geçmiş durumda. Belgeselin dünya çapındaki ilk gösteriminin de Sundance Film Festivali’nde yapılmış olduğunu hatırlatalım.

Keith Richards: Under The Influence

Rock’n Roll ve Rolling Stones’un efsane ismi Keith Richards’a çocukluğundan günümüze kadar kimlerin ve hangi seslerin ilham verdiğini anlatan, kapsamlı bu müzik belgeselini müzikseverler tarafından merak ve keyifle izleniyor. Sadece Rock tarihine yaptığı katkılarla değil aynı zamanda tüm müzik tarihine, popüler kültüre ve endüstriye şekil vermiş şekilde anılan bir isimdir Keith Richards… Bu Netflix belgeseli ile, sanatçının nasıl ortaya çıktığı, besteci; gitarist ve sahne adamı olduğu soruları cevap bulacak ve yaşamı tüm izleyen kitleyi kendine hayran bırakacak….

I’ll Sleep When I’m Dead

Netflix orijinal içeriklerinden olan belgesel, Steve Aoki’nin hayatından kesitleri adeta bir dizi tadında sunuyor. Aoki’nin özel hayatını ve bilinmeyen aile hayatını ortaya koyan belgesel, her ayrıntıya değiniyor. I’ll Sleep When I’m Dead, Ünlü DJ’in babası ile arasındaki ilişkiden, aile buluşmalarına; festivallerdeki performansının perde arkasına ve ünlü hayatının getirdiği zorlukları tüm açıklığıyla izleyiciyle buluşturuyor. Belgeselin prodüksüyon kısmında Limitless dizisinden tanıdığımız Happy Walters var. Yönetmen koltuğunda ise Justin Krook oturuyor. Diğer belgesellere göre daha obkektif ve doğal olduğu söylenen I’ll Sleep When I’m Dead’i izlemek için birçok sebep mevcut görünüyor…

Springsteen on Broadway

Springsteen on Broadway belgeseli, 60’lı yıllarda müzik hayatına başlayan Bruce Springsteen’in hayatını konu ediyor. Birçok başarılı albüme imza atmış olan usta müzisyenin çok satan otobiyografisinden uyarlanan filmde, Springsteen şarkılarının solo akustik versiyonlarına ve özel hayatından ayrıntılara yer veriliyor. Başarılı belgesel Springsteen on Broadway’in yönetmen koltuğunda ise Thom Zimny oturuyor.

Yorum Yaz

Diğer Yazılar

Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanıyoruz. karmaturkiye.com'u kullanarak çerezlere izin vermiş olursunuz.

Tamam