Luis Sepúlveda

Şilili Yazar: Luis Sepúlveda

Suna Simge Çakmak

Şili’nin ünlü yazarı Luis Sepúlveda son dönemde birçok insanımızı kaybettiğimiz #COVID19 salgınına yakalandı… Geçtiğimiz Şubat ayının sonunda hastalıkla daha fazla savaşamayarak yenik düştü. Peki, Luis Sepulveda kimdi?

Latin Amerika edebiyatının en büyük isimlerinden birisi olarak anılan Luis Sepúlveda, 1949’da Şili’nin Ovalle isimli köyünde dünyaya geldi. Gençliğinde içinde yer aldığı politik etkinlikler nedeniyle yirmi beş yaşında ülkesini terk etmek durumunda kaldı; bu, bir nevi sürgündü. Birçok Güney Amerika ve Avrupa ülkesinde yaşadı. 1980 yılında Almanya’ya taşındı; ailesiyle birlikte bir süre bu ülkede yaşadı. Bir çok şey gördü ve yaşadı: 20. yüzyılın ikinci yarısında yaşanan 68 Hareketi, Vietnam Savaşı, Pinochet diktatörlüğü dönemi gibi çeşitli dönemlere tanıklık etti. Dünyanın hemen her yerini dolaşmış olan yazar, Green Peace üyesi olmakla beraber, UNESCO’nun bazı çalışmalarında da görev aldı.

“Anlatmak, direnmektir!”
-L. Sepulveda

Kendi yaşamı, doğa, ülkeler ve halklar hakkında, kısa öykü, roman, oyunlar, radyo oyunları ve deneme türünde yapıtlarını okurlarına sundu. Ve bu yapıtları sayesinde ise birçok ödüle layık görüldü… Uluslararası alandaki ilk çıkışını, Türkiye’de Can Yayınları’ndan çıkan Aşk Romanları Okuyan İhtiyar kitabı ile yaptı. Bunu izleyen yapıtları arasında yine ve yeniden Can Yayınları tarafından yayımlanan Dünyanın Sonundaki Dünya, Martıya Uçmayı Öğreten Kedi sayılabilir.

Yazarın öykülerinde sık sık Türklere de rastlıyoruz. Muhtemelen uzun yıllar Almanya’da yaşaması ve ten renginden dolayı kendisinin Türk’e benzetilmesi buna etken… Hatta öyle ki, öykülerinden birinde karakterlerden biri, her ne kadar Türkiye’ye yabancı bir karakter de olsa, türk kahvesi pişiriyor!

“Salyangozun kaplumbağanın üstüne çıkıp, “Ne kadar hızlı gidiyorsun! “ dediği an… Her şey görecelidir.”
-L. Sepulveda

Büyülü gerçekçilik akımının da önemli bir temsilcisi olan Luis Sepúlveda’ya Portekiz’de katıldığı bir festivalin ardından koronavirüs teşhisi konuldu. Festivaldeki tüm katılımcılar daha sonra karantina altına alındı. Yazar, 71 yaşında, 16 Nisan 2020 tarihinde, COVID-19 nedeniyle hayata gözlerini yumdu…

Yorum Yaz

Diğer Yazılar

Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanıyoruz. karmaturkiye.com'u kullanarak çerezlere izin vermiş olursunuz.

Tamam