23 Nisan - Karma

#23Nisan: Her Şey Çocuklar İçin!

Suna Simge Çakmak

Bugün, 23 Nisan 2020.
Tam bir asır önce bugün, Türkiye Büyük Millet Meclisi kapılarını ve kürsüsünü açtı.
23 Nisan’ın Türkiye‘de ulusal bayram olarak kabul edilmesinin nedeni, 1920’de o gün Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin açılmış olmasıyla beraber; Gazi Mustafa Kemal Atatürk‘ün, demokrasi ve cumhuriyetin bekçileri olan çocuklara olan sonsuz inancı ve tüm dünya çocuklarına bir bayram hediye etmek istemesiydi.
23 Nisan, 1921’de çıkarılan kanun ile, Türkiye’nin ilk ulusal bayramı olarak tarihe kazınırken, tüm dünyada da çocuklar için armağan edilen ilk ve tek bayram oldu.

Saat 21:00’de, tüm Türkiye, balkonlarda ve pencerelerde, şanlı İstiklal Marşı’mızı söyleyerek, bu coşkuya dahil olacak. Yani sokaklarda doluş taşamayacağız… Bu sene, son 99 seneden farklı olarak; tüm dünyayı etkisi altına alan #COVID19 ile savaşarak, biraz buruk fakat yine de büyük bir coşku ve güçle kutluyoruz bayramımızı… Bugün, bu süreçte; birbirinden farklı online etkinlikler ile bir araya geliyoruz.

İşte o etkinliklerden bazıları…

Çocuklar tiyatro ile buluştu!

İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenecek olan TBMM’nin 100. Yıl Kutlamaları’nı birçok farklı dijital etkinlikte görebildik! Saat 14:00’da çocuk operası ‘Barış Ormanı’, saat 14:00’te çocuk tiyatrosu ‘Atatürk ve Çocuk’ ve 23 Nisan saat 16.00’da kukla oyunu ‘Çirkin Ördek Yavrusu’ YouTube üzerinden çocuklar ile buluştu. Ulusal Çocuk Besteciler Yarışması’ndaki 25 finalist arasından kazananları, 23 Nisan saat 18.00’de canlı yayında duyuruldu.

1587629125_Limak_Filarmoni_Orkestras___23_Nisan.jpeg

Meydan okuma gerçekleşti…

Tekfen Filarmoni, bu özel gün için özel bir “challenge” başlatmıştı. Çocuklara seslenen ve “evimizde de olsak, gelin siz de çocuk şarkılarını, marşlarını çalın, #23NisanChallenge hashtag’i ile paylaşın, 23 Nisan’da Türkiye’nin dört bir yanındaki çocuklara armağan edelim, bayramı coşkuyla kutlayalım” diyen orkestra, görüntüleri yarın sosyal medya hesapları ve YouTube kanalında yayınlanacak.

Sesli çocuk kitaplarıyla hep birlikte okumaya var mısın?

Sakıp Sabancı Müzesi, 23 Nisan’ı “Sesli Çocuk Kitapları” coşkusu ile kutluyor. Müzenin sitesinde geçmiş dönem sergileri kapsamında yayımlanan “Ben Picasso”, “Ben Dali”, “Ben Rodin”, “Ben Cengiz Han”, “Ben Venedik Taciri”, “Ben Halı” kitaplarıyla birlikte müzenin Kitap Sanatları ve Hat Koleksiyonu için hazırlanan “Ben Kitap” ve çocuklara küçük yaştan itibaren konservasyonun önemini anlatan “Ben Eserleri Koruyorum” kitapları çocuklara dijital ortamda dinleme ve okuma gibi imkanlar sağlıyor.

Resim ve müzik ziyafeti, yurdun her yanında.

Borusan Holding, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nın 100. yılını evlerde kutlayacağımız bu hafta çocuklar için düzenlediği pek çok online etkinliğin müjdesini bizlere verdi. Bu kapsamda bugün 13.30-15.30 saatleri arasında, 5-7 yaş aralığındaki çocuklar için çeşitli deneyler yapılacak. Sürdürülebilir kalkınma hedefleri, karbondioksit deneyleri, yağ ve su deneyi, su arıtma gibi pek çok deneyin yapılacağı bir çok keşif etkinliğini içeren bir bilim atölyesi düzenlenecek. 24 Nisan Cuma günü saat 13.30- 15.30 arasında, 8-9 yaş aralığındaki çocuklar için canlı yayında teknoloji odaklı bir atölye gerçekleştirilecek. Yarın ise DC Art’ın kurucusu ve İstanbul Çocuk ve Gençlik Bienali Direktörü Gazi Selçuk, Borusan Instagram hesabından yapılacak canlı yayında çocuklar için çok renkli bir sanat atölyesi düzenleyecek. Atölye canlı yayını saat 14.00’te başlayacak. Saat 16.00’da ise bu kez Borusan Quartet üyesi viyola sanatçısı Efdal Altun, çocuklara özel bir 23 Nisan programı sunacak.

Robot pinokyo ilk kez yayınlanıyor!

İş Sanat da bu özel gün için sosyal medya hesapları Instagram IGTV, YouTube, Facebook ve Twitter üzerinden takip edebilecek  etkinlikler hazırladı. Aralarında Aslı Tandoğan ve Anıl Altınöz‘ün bulunduğu Robot Pinokyo oyuncuları, Bremen Mızıkacıları, Çirkin Ördek Yavrusu ve Oz Büyücüsü‘nün ardından bu kez Külkedisi masalını seslendirecek. Külkedisi masalı da 23 Nisan’dan itibaren KumbaraTV’de dinleyicileriyle buluşuyor. Yekta Kopan‘ın kaleme aldığı ve Lerzan Pamir‘in yönettiği Robot Pinokyo müzikli çocuk oyununun tam kaydı 23 Nisan’a özel İş Sanat’ın YouTube hesabı üzerinden minik tiyatroseverlerle buluşuyor.

Ve ailelerimiz, sıkı sıkıya bir araya geliyor…

Dışarı çıkmaya zorunda olmadıkça evde kaldığımız bu günlerde, bayram coşkusu, çocuklardan büyüklere geçiyor, büyüklerden çocuklara öğretiliyor… Ailelerimiz, daha sıkı bir araya geliyor.

Parklarda yeniden bir araya gelmek dileğiyle… Kutlu olsun!

Yorum Yaz

Diğer Yazılar

Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanıyoruz. karmaturkiye.com'u kullanarak çerezlere izin vermiş olursunuz.

Tamam