Müzik Gruplarının isim etimolojisi

Ünlü Müzik Gruplarının İsimleri Nereden Geliyor?

Ayşe Aslıhan

Müzik dünyasına yön vermiş müzik gruplarının isimleri hepimizin hafızasında yer edecek kadar köklü ve çoğu zaman da ilginç…
Bu müzik gruplarının isim etimolojisinin ne olduğunu merak ediyor musunuz?
Gelin, birlikte öğrenelim.

Duman

Vokal ve gitarda Kaan Tangöze, gitar ve geri vokalde Batuhan Mutlugil, bas gitar ve geri vokalde Ari Barokas, bateride başta Alen Konakoğlu‘dan, sonra Cengiz Baysal‘dan oluşan grup, ilk albümünü çıkartmak için yola koyuldu; ancak grubun henüz bir ismi yoktu. Bunun üzerine grubun ismi “Halimiz Duman” isimli şarkıdan esinlenilerek Duman oldu.

AC/DC

Hiperaktif Angus ve Malcolm kardeşler, bir gün ablalarının dikiş makinesinin arkasında AC-DC yazısını gördüler. Bu, elektronikteki alternatif akım ile direk akımın kısaltılmış haliydi. Ve olaylar sertleşti!

The Beatles

Grubun hep birlikte çok sevdiği, Buddy Holly’nin grubu The Crickets’tan (Cırcırböcekleri) ilham alarak buldukları The Beetles’ı (Böcekler), ‘beat’ (ritim) kelimesi ile birleştirdiler ve ortaya “The Beatles” çıktı.

Black Sabbath

Kara büyü romanlarına meraklı haylazlar Geezer Butler ve Ozzy, bir gün sinemada Mario Bava’nın yönettiği cadı avı ile ilgili Black Sabbath’ı izlediler. Eve dönerken, müzik grubunun adı belli oldu bile.

Mor ve Ötesi

Harun Tekin ve Kerem Kabadayı‘dan alınan cevaba göre; grubun ismi kararlaştırılırken iki isimde kararsız kaldılar: Biri “Mor Ötesi” idi, diğeri “Arsız Köfte. Sonuçta ikisi de olmadı; “Mor ve Ötesi” oldu!

Deep Purple

Grubun kurucusu Ritchie Blackmore’un anneannesinin en sevdiği şarkı When The Deep Purple Falls’du. Blackmore bir müzik grubu kurduğunu anneannesine söylediğinde, yaşlı kadın uzun süre ısrarla bu şarkıyı ne zaman çalacaklarını sordu…

Iron Maiden

Grubun basçısı Steve Harris, The Man in the Iron Mask filminde orta çağa ait bir işkence aletini gördü: “Iron Maiden.”

Led Zeppelin

Gitarist Jimmy Page, The Who’nun davulcusu Keith Moon ve bir diğer efsane gitarist Jeff Beck ile bir süper grup kurma hazırlığındaydı. Keyifli bir sohbet sırasında Keith Moon’un, “Kurşundan bir zeplin (Lead Zeppelin) gibi uçarız bu kadroyla” dediği rivayet ediliyor… O grup asla kurulmadı ama daha iyisi, Led Zeppelin adı altında kuruldu.

https://www.youtube.com/watch?v=D9ioyEvdggk

maNga

Kurucusu Yağmur Sarıgül şöyle söyledi: ”Öyle bir isim istiyorum ki dünyanın her yerinde aynı anlama gelecek!” Ve grubun adı, maNga oldu.

Lynyrd Skynyrd

Grup üyelerinin önemli bir kısmının gittiği lisenin beden öğretmeni Leonard Skinner uzun saçlı öğrencilerden nefret ediyordu. Uzun saçlı öğrenciler ise, intikamını onun adını tamamı uzun saçlılardan oluşan bir gruba vererek aldılar.

Metallica

İngiliz ve Amerikan metal grupları hakkında bir dergi çıkartmak isteyen Ron Quintana, davulcu Lars Ulrich’ten dergiye bir isim bulmasını istedi. Quintana’nın önerisi Metallica iken, Lars; Metal Mania adını önerdi. Derginin adı Metal Mania, Ulrich’in gelecekteki grubunun adı ise Metallica oldu.

Pink Floyd

İngiltere’de kendileri ile aynı isimde başka bir grup kurulduğunda (Tea Set), Syd Barrett, grubun yeni adını Amerikalı Blues Gitaristi Pink Anderson ve Floyd Council’in ön adlarını birleştirerek belirlediler.

Radiohead

Grubun ilk adı “On A Sunday” idi. Parlaphone plak şirketiyle anlaşma imzaladıklarında şirket, grubun adını değiştirmelerini istedi. Grup da Talking Heads’in 1986 tarihli True Stories albümünün açılış şarkısını seçti.

Pinhani

Tıpkı gruplarının ‘gizli’ anlamına gelen ‘Pinhan’ sözcüğünden türeyen adı gibi, onlar da müzik piyasasında gizliden gizliye ilerlediler ve kendilerine sağlam bir dinleyici kitlesi edindiler.

The Rolling Stones

Gitarist Brian Jones, diğer gitarist Keith Richards’ın da en sevdiği blues şarkılarından birisi olan Muddy Waters’ın Rolling Stone şarkısını grup ismi olarak önerdi ve teklif, oy birliğiyle kabul edildi.

Adamlar

İlk ismi “Halimden Konan Anlar” olan müzik grubu, daha net bir isim bulduklarında eskisinden vazgeçtiler.

Adının hangi hikayeyle şimdiki haline geldiğini merak ettiğiniz ve bir fikir yürüttüğünüz müzik grupları varsa, yorumlara bekliyoruz!

Yorum Yaz

Diğer Yazılar

Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanıyoruz. karmaturkiye.com'u kullanarak çerezlere izin vermiş olursunuz.

Tamam