yılmaz güney

Türk Sinemasından Mutlaka İzlemeniz Gereken 7 Film

Aygün Akdağ

Ülkemizin sinema tarihinde en çok bilinen isimlerin en iyi filmleri sizlerle! Nuri Bilge Ceylan, Yılmaz Güney, Şerif Gören, Ömer Lütfi Akad, Zeki Demirkubuz ve daha niceleriyle; bu yazımızda Türk sinema tarihinin en iyi 7 filminden bahsettik.

Şimdiden iyi seyirler!

Bir Zamanlar Anadolu’da – Nuri Bilge Ceylan

Nuri Bilge Ceylan’ın senaryosunu yazdığı ve yönettiği 2010 yapımı Türk dram filminin baş rollerini ise Muhammet Uzuner, Yılmaz Erdoğan ve Taner Birsel paylaşıyor. Bir Zamanlar Anadolu’da; bir doktor ile cinayet soruşturması yürüten bir savcının 12 saatlik gerilimli hikayesini anlatıyor.

Umut – Yılmaz Güney

https://www.youtube.com/watch?v=QR1Br-yPoRQ&t=2s

Cabbar, karısı, yaşlı anası ve beş çocuğunu, borç harç aldığı ve iki atın çektiği eski fayton ile geçindirme çabasında olan bir adam… Yaşamları, gecekonduda ve büyük bir yoksulluk içinde sürüp gidiyor. Tek umudu sürekli aldığı piyango biletleri! Bir kazada, otomobilin çarptığı atlardan biri ölüyor ve yeni bir at almak için çalmadık kapı bırakmıyor; evindeki birkaç parça eşyayı da satarak parayı ancak denkleştirdiğinde ise arabayı ve diğer atı, alacaklıları tarafından satılmış buluyor…

Cabbar, yani baş rol Yılmaz Güney; baştan beri define aramak için baskı yapan hamal Hasan, yani Tuncel Kurtiz‘in zorlamasıyla, nefesi güçlü bir hacının da onayıyla, define aramaya başlıyor!

Yol – Yılmaz Güney ve Şerif Gören

1980 yılındaki darbeden hemen sonra geçen film, cezaevinden geçici olarak salıverilen mahkumlardan biri olan Seyit Ali’nin hikâyesini anlatıyor. Seyit Ali, evine gelince eşinin ona ihanet ettiğini ve hayat kadınlığına başladığını öğreniyor… Baş rollerde ise Tarık Akan ve Şerif Sezer gibi usta isimler var.

Vesikalı Yarim – Ömer Lütfi Akad

https://www.youtube.com/watch?v=G5GFERrCFp8

Vesikalı Yarim; baş rollerinde Türkan Şoray ve İzzet Günay’ın oynadığı Lütfi Akad‘ın yönettiği 1968 yapımı bir film…  na karakterlerimizden Halil, manavlık yaparak geçimini sağlayan bir adam… Filmde, evli bir adamla bir konsomatrisin yasak aşk hikayesi anlatılıyor.

Masumiyet – Zeki Demirkubuz

Zeki Demirkubuz’un, izlendikten sonra hafızalardan uzun bir süre silinmeyen etkileyici filminin baş rollerinde Derya Alabora, Güven Kıraç ve unutulmaz tiradıyla hafızalara kazınan Haluk Bilginer var. 
Namus cinayeti nedeniyle girdiği hapishaneden çıkan ana karakter Yusuf, amaçsız bir hayata sahip… İzbe bir pansiyon köşesinde yolu Bekir ve Uğur’la kesiştikten sonra hikayedeki herkes, hayatlarını derdinden sarsan hadiseler yaşıyor ve herkes kendi masumiyetinin peşinden gidiyor. Uğur güçlü bir hayat kadını, Bekir ise ona saplantılı bir adam… Fakat Uğur’un gönlünde Zagor var!

Muhsin Bey – Yavuz Turgul

https://www.youtube.com/watch?v=p6jN9sgzhso

İstanbullu Muhsin Bey, Türk musikisine ve çiçeklerine düşkün, değerlerine bağlı ‘eski usül’ bir adam… 80’lerde hızla değişen şehre, köyden kente göçün getirdiği kültür erozyonuna yabancı ve ilkeleriyle yaşayan bir insan. Bir gün, kaset çıkarmak için şehre gelmiş yanık sesli türkücü Ali Nazik’le kesişiyor yolları. Muhsin Bey, Ali’yi şöhretle tanıştırabileceğini düşünüyor. Bu iki ayrı dünyanın insanı böylece, zorlu bir işbirliğine giriyorlar… Dünyaların ne kadar ayrı olduğunu anlamaları içinse, elbette zaman gerekiyor. Baş rolde ise çok sevdiğimiz Şener Şen var!

Selvi Boylum Al Yazmalım – Atıf Yılmaz

https://www.youtube.com/watch?v=yEkLpAVWQvQ&t=48s

Büyük aşkı İlyas ve aldatılmanın verdiği güvensizlik ile güven duygusu ve emeğin karşılığı Cemşit arasında seçim yapan Asya’nın zihninden geçenler; yeşilçamın unutulmazları arasında! Kadir İnanır ve Türkan Şoray efsanesinin akıllara kazındığı film, izlemeyenlerin büyük kaybı…

al yazmalım gif | Tumblr

Yorum Yaz

Diğer Yazılar

Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanıyoruz. karmaturkiye.com'u kullanarak çerezlere izin vermiş olursunuz.

Tamam