Bilinçli Dinleyici Spotify’da!

burcinturna

İsveç merkezli online müzik servisi Spotify, 200 milyonun üzerinde kullanıcıya sahip! Her geçen gün premium üye olanların sayısı ve bilinçli dinleyici sayısı da artıyor. Peki neden Spotify?

Türkiye’nin genelinde Spotify kullanımı hala YouTube’u geçebilmiş değil. Fakat bu durumun sebebi görsellikten çok YouTube’un daha kolay ve ücretsiz ulaşılabilir olması.Tabi ki bu durum verimli olduğu anlamına gelmiyor. Dinleyici açısından düzenli bir kategori sistemi henüz yok, listeleme yöntemi oldukça eski ve telefon ya da tablette arka planda kullanmaya devam bile edemiyorsunuz. Bunlar küçük alışkanlıklar ve sadece dinleyici tarafı tabi ki. Müzisyen tarafı ise çok daha karışık. Videolarınız defalarca başka başka hesaplardan tekrar tekrar yükleniyor, telif mailleri yağıyor, onunla uğraş, buna mail at, şunu uyar falan derken ipin ucu kaçıyor ve salıyorsunuz çamura kendinizi.

Spotify’da ise kendi platformunuzu yaratabiliyorsunuz, hatta bunu paylaşabiliyorsunuz da. Herkese açık listeler yaratıp ortak müzik listeleri kurma imkanınız da var. “Keşif Listesi” her hafta sizin dinlediğiniz şarkıların algoritmasına göre düzenleniyor ve kişiye özel sunuluyor. Takip ettiğiniz insanların dinlediği müzikleri görebiliyorsunuz. YouTube’a nazaran bire bir ama yorumla direkt olmayan bir etkileşim de mevcut yani. Bu da bir yandan tarafsızlığı arttıran bir durum yaratıyor. Tabi ki bütün bu özelliklerden yararlanmak için premium satın almak en mantıklısı. Aylık 13.90, bu ücreti nelere vermiyorsunuz ki?

Müzisyen açısından bakalım. Bir müzisyenin dinleyici kitlesi Spotify’da ise bilinçli bir dinleyicidir diyorum hep. Müzisyenlerin Spotify’da Youtube video teliflerine oranla dinleme başı %60’dan daha fazla kazandığını biliyor musunuz? Hatta buyrun kendiniz kıyaslayın, aşağıdaki linkte bütün platformlar yer alıyor, tahmini bir stream üzerinden müzisyenlerin yaklaşık ne kadar kazandığını görebilirsiniz ve tabi ki platformlar arası farkı.

http://www.streamingroyaltycalculator.com

Yani sayın dinleyici, müzik değerli, ama sen farkında oldukça. Kaliteli müziğin peşindeysen, dinlediğin müzisyene gerçekten destek olmak istiyorsan ve müzik yelpazeni genişletmek peşindeysen Spotify da denemelisin. Verdiğin destek sayesinde, popüler ve geçici isimlerin arkasında kaliteli besteler yapan müzisyenleri de görmüş olacaksın. Destek ol ki müzik de çeşitlenebilsin. Çünkü yaklaşık 20 yıldır aynı şarkıları dinlemek keyif veriyor olsa da müzik dünyanı genişletmiyor.

Sevgiler, müzikli günler…

Yorum Yaz

Diğer Yazılar

Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanıyoruz. karmaturkiye.com'u kullanarak çerezlere izin vermiş olursunuz.

Tamam