grafiti

Sokakta Sanat Var: 5 Grafiti 5 Hikaye

Aygün Akdağ

Grafiti, çoğunlukla bir duvar ya da yüzeye çizilmiş, kazınmış veya püskürtülmüş yazı ve çizimlerin geneline verilen ad. Kelime, Yunanca “graphein” kelimesinden gelmekte. İtalyanca “sgraffio” kelimesinden türemiş.
İlk çağlardan beri bir durumu resmetme, tanımlama ya da dikkat çekme yöntemlerinden birisi.
Yüz yıllardır devam eden ve son yıllarda tamamıyla birer sanat eseri haline gelen Grafiti çizimlerin hikayeleri de var.

Bu yazımızda sizlere dünyada yapılan beş grafiti ve bu grafitilerin hikayelerini anlatacağız.

Robbo Incorporated- King Robbo

Grafiti

İngiliz grafiti sanatçısı King Robbo ya da John Robertson, 1985 yılında Londra Demiryolları Polis Merkezindeki grafiti çalışmasını Camden’deki Regent’s Canal’ın yanında bir duvara boyadı. Bu çalışma yıllar geçtikçe Londra kentinin en eski grafitisi haline geldi.
Zamanla, Kral Robbo’nun yarattığı tüm eserler Londra dışındaki tren ve duvarlardan yetkililer tarafından çıkarıldı.

EtniasEduardo Kobra

Grafiti

Bu eser, 560 metre genişlik ve 51 metre yükseklik ile 30.000 metrekarelik bir alan kaplayan görsel dünyanın en büyük grafiti eseri olarak Guinness Rekorlar Kitabından sertifika aldı. Duvar, beş kıtanın beş yüzünü canlandırıyor: Yeni Gine’den Huli, Etiyopya’dan Mursiler, Tayland’dan Kayin, Avrupa’dan Supi ve Amerika’dan Tapajos. Ayrıca beş Olimpiyat halkasını da temsil ediyorlar.

The Purple Shall Govern – Nelson Mandela Mural – Fairey

grafiti

1989 yılında Cape Town’da ırkçılığa karşı bir protesto eylemi düzenlendi ve bu eylem sırasında binlerce insan Güney Afrika Parlamentosu‘na doğru ilerledi. Bu eylem sırasında güvenlik güçleri eylemcilere mor renkli bir boya püskürüyor ve bu sayede eyleme katılanları tanıyıp tutukluyordu. 2014 senesinde Fairey, bu eyleme atıflarda bulunarak eylemin 25. senesinde Nelson Mendela’yı boyayarak bu eseri oluşturdu.
10 kat yüksekliğinde, 2.000 metrekareden geniş bir alanı kaplayan bu eser, Nelson Mandela Köprüsü’ne bakmaktadır.

Flower Thrower Banksy

grafiti

Şüphesiz ki dünyanın en ünlü grafiti sanatçısı ve sokak sanatını popüler hale getirmede en büyük katkıyı sağlayan kişi Banksy‘dir. Bu görselde bir yangın bombası yerine bir buket çiçekle silahlı bir isyana karışmış bir insanı temsil ediyor. Savaşı temsil eden bir silah yerine barışı temsil eden bir çiçekle değiştirerek Banksy, savaşın gölgelediği bir bölgede barış umudu iletiyor.

My God, Help Me to Survive This Deadly Love Dmitri Vrubel

grafiti

Berlin Duvarı, 1961’de Soğuk Savaş sırasında Batı Berlin ve Doğu Berlin’i ayırmak için inşa edilmişti. 1980’lerde duvar, grafiti sanatçılarının fikirlerini ifade etmeleri için popüler bir yer haline geldi. Fraternal Kiss olarak da bilinen bu duvar resmi, Berlin Duvarı’ndaki birçok tanınmış eserin en ünlü grafiti eseridir.
Rus artist Dmitri Vrubel tarafından yaratıldı ve Sovyetler Birliği’nin komünist liderleri Leonid Brezhnev ile Doğu Almanya’nın Erich Honecker arasında bir öpücük tasvir ediyor. Alman Demokratik Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 30. yıldönümü kutlamaları sırasında 1979’da anı olarak çekilen bir fotoğraftan esinlenilmiştir.

Yorum Yaz

Diğer Yazılar

Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanıyoruz. karmaturkiye.com'u kullanarak çerezlere izin vermiş olursunuz.

Tamam