Annie bebek

Dünyanın En Çok Öpülen Kadını: Parisli Sein

Ayşe Aslıhan
1930’larda Paris’teki meşhur Sein Nehri’nin kıyısına vurmuş kimliksiz bir genç kız cesedi bulundu. Yapılan otopside kızın 16-17 yaşlarında olduğu ortaya çıktı. Genç kız, intihar etmişti.

Morg doktoru kızın pürüzsüz cildinden ve huzurlu tebessümden çok etkilenerek yüzünün balmumundan bir kalıbını aldı. Etik değildi fakat yaptı. Kızın üzerinden bir kimlik çıkmamıştı. Doktor, kızın adına Sein dedi. Bugün Sein, Paris’teki kimsesizler mezarlığında.

Meşhur bir ölü, oyuncak bebek yüzü: Parisli Sein ya da Annie!

Doktor, aldığı yüz kalıbını evinin salonuna astı. Doktoru ziyarete gelen yakınları ve arkadaşları, kızın yüzündeki ifadeden çok etkilendiler. Garip bir huzur ve kaybolmuş bir mutluluğa benzettikleri yüzdeki ifade, Paris’te kulaklara doldu ve ünlü olmaya başladı.

Kalıbı duyan oyuncak üreticisi Asmund Laerdal, 1940 yılında kızın yüzünün PVC’den kopyalarını üretti. Önce bazı oyuncaklarda kullandı. İsmini ‘Annie’ koyduğu ve kızın yüzüne sahip olan oyuncak bir bebek, o yıl Avrupa’da en çok satan oyuncak oldu.

Annie

Yol gösterici oldu.

1958 yılında Amerikalı Dr. Peter Safar ağızdan yapılan suni teneffüsü keşfetti. Bunun eğitimi için kullanmak üzere, oyuncak üreticisi Laerdal’dan 500 adet gerçek insan boyutlarında Annie bebeği sipariş etti. Ne var ki dönemin Amerikan hükümeti bu eğitimi gereksiz bularak satın almayı iptal etti. Üretilen bebekler elde kaldı. Bunun üzerine oyuncak şirketi sahibi Laerdal Norveç’le anlaşarak bebekleri oraya verdi.

Bu tarihten sonra zamanla tüm dünyada suni teneffüs eğitimleri için aynı model cansız mankenler kullanılmaya başlandı. Hepsinin yüzü Parisli Sein’in yüzüydü!

Bir nehirde hayatına son veren Sein’in hayata gizemli vedasının tebessümlü dudaklarında, yüzbinlerce insanın hayatını kurtaran öpücük saklı şimdi!

Sein

Ve Micheal Jackson da bu kızı tanıyordu!

Michael Jackson‘ın efsanevi şarkısı Smooth Criminal‘ında tam 42 defa sorulan (Annie are you OK?) “Annie, iyi misin?” sorusunu hatırlayan var mı? Hiç düşündünüz mü, kimdir bu Annie?

Annie’nin Jackson tarafından uydurulmuş bir karakter olduğunu düşünebilirsiniz ama değil. Aslına bakarsanız, “Annie are you OK?” sorusu bile şarkıcıya ait değil. Bu soru, “Resusci Annie” veya “CPR Annie” olarak bilinen oyuncak bebekten geliyor. Yani sunni teneffüs eğitimlerinde kullanılan o meşhur maketten…

 

Yorum Yaz

Diğer Yazılar

Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanıyoruz. karmaturkiye.com'u kullanarak çerezlere izin vermiş olursunuz.

Tamam