soundtrack

Soundtracklerin Efendisi: Hans Zimmer

Cansu Özer

Bir filmi iyi yapan şeylerden biri de o filmin müziğidir. Pek çok film bittikten, hatta üzerinden uzun zaman geçtikten sonra bile müzikleriyle akılda kalır. Peki film müziği denilince aklımıza gelen ilk isim kim? Tabii ki Hans Zimmer! Gelin hayatına yakından bir göz atalım.

Sinemanın Gizli Kahramanı: Hans Zimmer

hans zimmer

12 Eylül 1957 yılında Frankfurt’da dünyaya gelen Zimmer, küçük yaştan beri müzikle ilgileniyor. Her ne kadar sürekli müziğin içinde olsa da kendisinin ilk başarısı 1981 yılında The Buggles grubunun ‘Video Killed the Radio Star’ adlı şarkısıyla yakaladı. Dünya çapında bir hit haline gelen şarkıdan sonra kendisi gözünü sinemaya dikti. Zaten asıl başarı da bundan sonra geldi. 1985 yılında ilk film müziği performansını The Beatiful Laundrette’de (Benim Güzel Çamaşırhanem) gösterdi. Daha sonra birkaç solo performans sergilese de onun için bu alandaki ilk başarı 1988 senesinde Rain Man filmiyle geldi. Filmin tüm müziklerini tek başına yaptı. Barry Levinson‘un yönettiği Rain Man Oscar’da en iyi film ödülünü aldı.

İlk Akademi Ödülü!

Rain Man filminden sonra dikkatleri üzerine çeken Hans Zimmer iki defa adaylık kazansa da ilk ödül Lion King ile geldi. Lion King, harika bir filmdi. Müzikleri de muhteşemdi. Bu film ile sadece Oscar değil Golden Globes da aldı.

Oscar Adaylıkları!

Akademi Ödülü’nü bir kez kazanmış olsa da pek çok kez aday oldu Hans Zimmer.

  • Rain Man (1988),
  • The Preacher’s Wife (1996),
  • As Good as It Gets (1997),
  • The Thin Red Line (1998),
  • The Prince of Egypt (1998),
  • Gladiator (2000),
  • Sherlock Holmes (2009),
  • Inception (2010),
  • Interstellar (2014),
  • Dunkirk (2017)

Tabii bunlar adaylıkları ama onun müziklerini çok fazla filmde dinledik. Hatta Karayip Korsanları film müziğini aramızda bilmeyen yoktur. Fakat favorilerimiz kesinlikle Interstellar ve Inception! 50’den fazla Hollywood filminin müziklerini yapmıştır. Bu müzikler ile 4 Grammy, 2 de Altın Küre, (Golden Globe) ödülünü kazandı. Aşağıya özellikle kitap okurken dinlemeye bayıldığı birkaç müziğini bırakıyorum.

Time – Inception

Cornfield Chase – Interstellar

Ancient China – Kung Fu Panda

Discombobulate – Sherlock Holmes

Yakın bir zamanda çıkacak olan Dune filminin müziklerinde de Hans Zimmer imzası var. Teşekkürler filmleri güzelleştirdiğin için!

 

Yorum Yaz

Diğer Yazılar

Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanıyoruz. karmaturkiye.com'u kullanarak çerezlere izin vermiş olursunuz.

Tamam