Atomium (Brüksel, Belçika)

Avrupa’ya Gidenlerin Mutlaka Görmesi Gereken En İlginç Yapıtlar

Aygün Akdağ

Avrupa Mimarisi, yüzyıllar boyunca var sürekli değişime uğramış, zarif ve ilgi çekici tarzıyla daima konuşulan ve hayran olunan yapılarıyla ünlü. Birçok üslubu içinde barındıran mimariye dair Avrupa’nın görülüp gezilmesi gereken yerleri oldukça fazla! Hadi Avrupa’nın en ilginç yapıtlarına birlikte bakalım.

Guggenheim (Bilbao, İspanya)

Guggenheim (Bilbao, İspanya)

Guggenheim Müzesi 1997 yılında Kanadalı mimar Frank gehry tarafından inşa edildi ve 20 yüzyıl modern mimarisinin en iyi örneklerinden birini temsil etmekte. Müze, çağdaş ve modern sanat anlayışını tanıtmayı amaçlayan Guggenheim Vakfı’nın bir parçası ayrıca. 1997 yılında inşa edildiğinde Guggenheim projeleri arasındaki en büyük müzedir.

Ters Ev (Zakopane, Polonya)

Polonya’daki ünlü kayak merkezi Zakopane’yi ziyaret ederseniz Ters Ev’i de görmeyi unutmayın. Sıra dışı şeklinden dolayı her yıl daha fazla turistin ilgisini çeken Ters Ev’in içerisinde masalar, sandalyeler ve hatta yatak ile tuvalet bile baş aşağı bir şekilde yerleştirilmiş. Bunu yapan mimar sanırım dünyayı tersten görüyor. Ama en ilginç olanda bu sanki.

Çarpık Ev (Sopot, Polonya)

Çarpık Ev (Sopot, Polonya)

Çarpık Ev muhtemelen Sopot’taki en ikonik binadır. 2004 yılında alışveriş merkezinin bir parçası olarak inşa edilen binanın dalgalı görüntüsü, masal çizerleri Jan Marcin Szancer ve Per Dahlberg ile Antoni Gaudi’nin Barselonada’ki evlerinden ilham alındı. Çarpık Ev’in içerisinde kahve içebileceğiniz bir kafe bulunuyor. Ters evin mimarı ile çarpık evin mimarı aynı sanırım…

Markthal (Rotterdam, Hollanda)

Markthal (Rotterdam, Hollanda)

Öncelikle binanın ön yüzü tamamen camdan yapılmış ve iç tarafı da ArnoCoenen’in yaptığı 11.000 metre karelik çizimlerle kaplı. Bu çizimler, hayvan ve bitkilerin canlı bir birleşiminden oluşuyor ve bu birleşim üç boyutlu dijital teknoloji ile yapılmış. Üç boyutlu teknolojiyi kullanan ilk binalardan biri olan Markthal’a günümüzün Sistine Şapeli diyenler de var. Dışarıdan bakınca insanın içini ferahlatmıyor mu?

Casa Milà (Barselona, İspanya)

Casa Milà (Barselona, İspanya)

La Pedrera olarak da bilinen Casa Milà, Antoni Gaudí kendini Sagrada Familia’ya adamadan önce yapmış olduğu son mimari şaheserdir. Yapı, mağaradaki deliklere benzeyen pek çok düzensiz penceresi ile her birinin demirden eşsiz çitlerinin olduğu balkonları olan insan yapımı bir dağı temsil etmektedir. Yapının içerisinde ön yüz, zemin ve çatı ile birleşen iki ev bulunmaktadır. Antoni Gaudi zirve işini yapıpta bırakmış sanırım…

Atomium (Brüksel, Belçika)

Atomium (Brüksel, Belçika)

Bu ünlü yapı 1958 yılında Dünya Fuarı için inşa edilmiş ve o zamandan beri her yıl milyonlarca ziyaretçinin ilgisini çekmiştir. Yapı, dokuz adet çelik küreden oluşuyor ve demir atomlarını temsil eden bu küreler birbirlerine öyle bir şekilde bağlı ki birlikte demirin kristal yapısını oluşturuyorlar. Kürelerden beş tanesi ziyarete açık ve devamlı sergiler mevcut. Nerede Albert Einstein?

Kübik Evler (Rotterdam, Hollanda)

Kübik Evler (Rotterdam, Hollanda)

Blaak Metro Durağına yakın bir yerde bulunan, yenilikçi tarzı olan Kübik Evler’de gerçekten yaşayan insanlar bulunuyor. Hatta bu binalar insanları öylesine cezbetmiş ki ev sahiplerinden birisi bundan para kazanmaya karar vererek kübik dairelerden birini tura açmıştır.

Evlerdeki düzen nasıldır acaba?

Yorum Yaz

Diğer Yazılar

Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanıyoruz. karmaturkiye.com'u kullanarak çerezlere izin vermiş olursunuz.

Tamam