naim-suleymanoglu_

Cep Herkülü Naim Süleymanoğlu Filmi Netflix’de!

Suna Simge Çakmak

Sevilen dizi ve film içerik platformu Netflix’ten bir sürpriz daha! Milyonlara hitap eden Netflix, geçtiğimiz yılın en çok sevilen filmi Cep Herkülü Naim Süleymanoğlu filmini izleyici ile buluşturdu!

Hepimizin gururu olan Türk halterci Naim Süleymanoğlu’nun tek gayesi sesini duyurmaktı… Bu gayesini de layığı ile yerine getirdi. Tüm dünya, hala adını anmaya devam ediyor.

Hayatını baştan sona anlatan, hepimizin gözyaşlarını tutamadan izlediği filmin yönetmenliğini Özer Feyzioğlu üstlendi. Filmin senaryosunu ise Barış Pirhasan kaleme aldı. Film müziği de kısa zamanda hepimizin diline dolandı… Evini geride bırakıp gelen cesur bir Türk gencini tüm ruhumuzla hissettik.

Filmin oyuncu kadrosu ise şöyleydi;

  • Hayat Van Eck – Naim Süleymanoğlu
  • Yetkin Dikinciler – Süleyman Süleymanoğlu
  • Selen Öztürk – Hatice Süleymanoğlu
  • Gürkan Uygun – Enver Türkileri
  • İsmail Hacıoğlu – Mehmet Tunç
  • Uğur Güneş – Cemal Tunalı
  • Renan Bilek – Remzi
  • Barış Kıralioğlu – Turgut Özal
  • Bülent Alkış – Atalay Göktuna

Film, spor tarihinin en önemli haltercilerinden Naim Süleymanoğlu’nun yaşamını çocukluğundan itibaren ele alıyor. Bulgaristan’da zor şartlarda geçen çocukluğundan halter konusunda sergilediği yeteneklerinin ona sunduğu fırsatlar sayesinde sıyrılıp yeni bir hayata başlayan efsanevi sporcuya odaklanan filmin senaryosundan rejisine kadar her unsuru seyircinin milliyetçi hassasiyetlerini harekete geçirmek, hatta bir noktadan sonra istismar etmek üzerine kurulmuş gibi. 80’lerin özellikle ikinci yarısında Bulgaristan’daki komünist yönetimin Müslüman Türklerin yoğun olarak yaşadığı bölgelerdeki uygulamalarını bu doğrultuda bir araç olarak kullanıyor film… Sosyalizmin sanat ya da spor gibi alanlarda yetenekli olan gençleri keşfedip bu yetenekleri değerlendirmek konusundaki başarı geleneğini yok sayarak, hızlıca mevcut yönetimin baskıcı uygulamalarına geçiş yapıyor. 

Filmin ikinci bölümüne kadar, genç bir sporcunun kazanma ve kendi başarısını yükseklere taşıma hırsını, sıla hasreti ve duygusal bir anne-oğul ilişkisi çerçevesinde izliyoruz. Ne zaman ki dönemin Bulgar hükümetinin Türk asıllı vatandaşlarına karşı aldığı isim değiştirme, kültürleri silme girişimleri sert biçimde devreye giriyor, film bireysel bir sporcu hikayesinden politik bir kimliğe bürünüyor. Bulgaristan’da o dönem Türklere yaşatılanlar hem de öyküsünü anlattığınız insan ve ailesi bizzat içindeyken tabii ki göz ardı edilemez.

Uzun lafın kısası, Naim: Cep Herkül’ü bu memleketin görüp görebileceği en başarılı sporculardan birinin hayatının en parlak yıllarını bir vefa borcu olarak, başarılı bir teknik alt yapı ile beyaz perdeye getiren ve 141 dakikasını doldurmayı başaran bir yapım. Omuzlarına yüklenen manevi yükün ağırlığını, 60 kiloluk bedenine yükleyen, gencecik yaşında ezilen Bulgar Türklerinin sesi olmak için sağlığını hatta canını ortaya koyan Naim Süleymanoğlu’nu, filmin zaaflarına rağmen seyretmek gerekiyor.

Yorum Yaz

Diğer Yazılar

Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanıyoruz. karmaturkiye.com'u kullanarak çerezlere izin vermiş olursunuz.

Tamam